Protester mod bøde-sats på 35.000 kr.

Danske vognmænd risikerer kæmpebøder på op til 35.000 kr. efter nytår, hvis Folketinget vedtager nye bødetakster. Flere bødetakster vil stige fra 10.000 kr. til 35.000 kr. Vognmændene protesterer.

- Prisen for at forhøje udlændingenes bøder bliver utroligt høj for den almindelige danske vognmand og for retsbevidstheden i almindelighed, siger organisationen ITD?s adm. direktør Jacob Chr. Nielsen. Den høje pris skal ses i relation til, at udlændingenes forseelser allerede er faldende og på et lavt niveau ifølge politiets tal.

Cabotage-kørsel

I dag koster ulovlig cabotage-kørsel (max tre ture i Danmark mellem udlandsture) en bøde på 10.000 kr. Fra næste år skal det koste 35.000 kr.

Et forslag med de højere bødesatser blev førstebehandlet i Folketinget i denne uge.

Vognmands-organisationen ITD peger også på, at det fremover vil koste minimum 35.000 kr. i bøde, hvis en dansk vognmand ikke overholdet den kollektive overenskomst.

- En helt unik og hidtil uset bestemmelse i andre danske erhverv, noterer de i en pressemeddelelse.

Ideologisk sigte?

- Bødeforhøjelserne er født hos Enhedslisten, fagbevægelsen og deres støtter i vognmandskredse. Ideen har et klart ideologisk sigte, men balancen og det faktuelle grundlag mangler. Lovovertrædelser skal naturligvis straffes. Men bøder skal også være retfærdige og afstemt efter de konkrete overtrædelser, og den fornemmelse skrider på bekymrende vis i det foreslåede bødekatalog, siger Jacob Chr. Nielsen.

Vognmandsorganisationerne har tidligere bestridt politiets tal for den ulovlige cabotage-kørsel. De mener, at den ulovlige cabotage-kørsel har et langt mindre omfang.

Bl.a. Enhedslisten har ønsket bødesatserne for danske vognmænd op på samme niveau, som bøderne til udlændinge, der kører ulovlig indenrigskørsel i Danmark. Den ulovlige indenrigskørsel er konkurrenceforvridende, når vognmænd kan hyre udenlandske chauffører til lavere lønninger til at køre fragt i Danmark.

Se forslaget til bødesatser her.

Nye bødesatser: