Regionen vil holde bygge-milliard hjemme

Det kommende sygehusbyggeri for én milliard kan sparke liv i det lokale byggeri.

Derfor forsøger regionen nu at lave udbuddet, så det lokale byggeri kan være med. Det skriver JydskeVestkysten.

Sygehusbyggeri for en lille milliard kroner vil i de kommende år kunne give fyldte ordrebøger hos en lang række syd- og sønderjyske entreprenører, hvis Region Syddanmark får held med sine nye udbudsplaner.

Regionen indbyder i den kommende tid alle lokale interesserede byggefirmaer til informationsmøder om planerne.
 
Regionen vil bl.a. opfordre lokale firmaer til at gå sammen og dermed undgå at blive overhalet af større firmaer uden for regionen.

Ved andre sygehusbyggerier rundt om i landet har politikerne ofte valgt en totalentreprenør, som står for hele projektet, men dermed er en stor del af byggeriet typisk gået til udenlandske byggefirmaer.

Svært at bygge sygehuse

- Hvis vi valgte den store model med den klassiske totalentreprise, kunne vi næsten være sikre på, at der ikke var lokale, der ville byde ind. Det vil typisk være et stort, dansk entreprenørfirma i spidsen med udenlandske underleverandører, siger projektchef Poul Bisgaard.

Regionen er nu i gang med at dele byggeriet af bl.a. Aabenraa Sygehus op i fagentrepriser. Mindre opgaver giver de lokale virksomheder bedre muligheder for at være med.

- Men i modsætning til situationen ved en totalentreprise, vil den politiske ledelse selv stå med hele ansvaret, hvis byggeriet trækker ud eller bliver dyrere.

Det er meget kompliceret at styre byggeri af sygehuse, siger jurist i Håndværksrådet Frederikke Abildtrup.

Hun mener ikke, at det er på kant med EU's udbudsregler at dele byggeriet op i entrepriser.

Et enigt regionsråd har besluttet, at de mange penge så vidt muligt skal skabe syddanske arbejdspladser.