TV der bevæger dig

Regionsråd: Ryster ikke på hænder

Højt specialiserede overlæger vil ikke have nattevagter. Den nye fælles akutmodtagelse har været udsat for massiv kritik. Men regionsrådet ryster ikke på hænderne og har tillid til de nye akut-modtagelser.

Regionsrådet i Syddanmark ryster ikke på hænderne trods massiv kritik af nyt akut-system. (Regions Syddanmark web-tv)

- Vi kan bestemt godt forstå personalets frustrationer. Det er en kulturændring, og det er bestemt ikke nemt, men det er en nødvendig proces, hvor samarbejde og kommunikation er nøgleord, siger Carl Holst.

Modtog redegørelse

De nye fælles akutmodtagelser skal ændre tilgangen til sygehusene. Speciallæger skal være til rådighed døgnet rundt. Hvad enten det er en brækket arm, hjerteproblemer eller problemer med at trække vejret.

Regionsrådet modtog mandag en redegørelse efter mange skriverier om dårlige arbejdsforhold og personaleflugt på Region Syddanmarks akutmodtagelser.

Bl.a. har speciallæger kritiseret, at de skal sidde som nattevagter - i stedet for at hjælpe patienter med komplicerede sygdomme i dagtimerne.

Udfordringer

- Redegørelsen beskriver meget nøjagtigt de udfordringer, der ligger i så ambitiøs en ændring, og dem er vi villige til at tage med. Debatten og skriverierne får ikke regionsrådet til at ryste på hånden, for vi er overbevist om, at opbygningen af de fælles akutmodtagelser vil forbedre den akutte patientbehandling, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Anbefalinger

Region Syddanmarks ændringer på akutområdet udspringer fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og har i planlægningen været i høring hos blandt andet sygehusledelserne, patientforeninger og fagpersoner fra sygehusene.

Svært at vænne sig til

Selv om omstillingerne har været grundigt forberedt, og der blandt andet er investeret 12 mio. kr. i uddannelse og et antal mio. i informationsteknologi, så gør det det ikke alene.

- Det er altid svært at vænne sig til forandringer, og etableringen af de fælles akutmodtagelser er måske den største forandring i det danske sygehusvæsen i flere årtier, noterer Carl Holst.

Fakta:

Region Syddanmarks akutmodtagelser er der, hvor akutte patienter ankommer på sygehuset. De fælles akutmodtagelser modtager akutte medicinske patienter og akutte kirurgiske patienter samt skadestuepatienter døgnet rundt, alle årets 365 dage.

Der er placeret akutmodtagelser i Odense, Kolding, Esbjerg, Aabenraa og en midlertidig akutmodtagelse i Svendborg.

I forbindelse med etableringen er regionen i gang med byggerier, der skal optimere de fælles akutmodtagelser. I 2015 vil alle byggerierne i forbindelse med de fælles akutmodtagelser være færdige ? dog vil akutmodtagelsen på det kommende nybyggede universitetshospital først stå færdig i 2019.