Regnen tæt på at tvinge kornet i knæ

Hvis man er sønderjysk landmand og vil undgå dårligt humør, skal man hverken kigge ud af vinduet eller studere vejrudsigterne for den nærmeste fremtid.

Mange hvedemarker og nogle rapsmarker trænger til at blive høstet.

Men der er ikke udsigt til, at vejret vil tillade de sønderjyske landmænd at høste i den nærmeste fremtid.

Finn Olsen, der er chef for planteavlskontoret på Sønderjysk Landboforening i Vojens, håber nu, at vejret snyder meteorologerne.

- Vi skal have flere dage med høj klart vejr, for det hele er nu så vådt, at den halve dag er gået, inden landmændene kan begynde at køre ? hvis det altså skulle holde op med at regne.

Måske lys for enden

Det levner hverken 7 eller 9-døgnsudsigterne imidlertid større chancer for.
 
- Lyset for enden af tunnelen er ikke til at få øje på, og det er naturligvis slet ingen trøst for vore landmænd, at kollegerne på Sjælland er hårdere ramt, siger en mistrøstig Finn Olsen, der kalder situationen rigtig skidt.

- Kornet begynder snart at synke i knæ, og så er det for alvor galt. I vores landsdel er det kun 20-25 % af hveden, der er høstet.

Midt i bedrøveligheden kan planteavlerne glæde sig over, at vinterbyggen er kommet i hus med et middelresultat. Finn Olsens mangeårige erfaring viser ham dog også, at der er lys for ende af tunnelen, selv om det kan være svært at se lige nu.