Robotter malker køer og laver ost

Robotter er populære hos landmændene og i mejeriindustrien. Over en fjerdedel af mælken er malket af robotter.

Flere køer malkes af robotter, og mere af osten på mejeriet bliver også behandlet af robotter uden berøring af menneskehænder.
Sådan er virkeligheden i mejeriindustrien år 2011.

Omkring 27 procent af den danske mælk er malket af robotter i dag. Og på både små og store mejerier tager robotterne sig i stigende grad af de tunge løft og pakningen af oste, skriver nyhedsmagasinet Mejeri.

Mejeribranchen er en af de brancher, som for alvor har taget teknologien til sig i de seneste år.

Det starter faktisk helt ude i stalden, hvor fuldautomatiske malke-robotter malker køerne.

Inde på mejeriet tager store industrirobotter sig af stadig flere af de tunge opgaver med at pakke de færdige produkter. Men i de senere år har robotterne bredt sig længere og længere ind i produktionen.

På Arla Foods store ostemejeri i Taulov er der i dag 25 industrirobotter til at understøtte en årlig produktion af 27.000 ton gul ost.

- Vi startede for omkring 10 år siden med robotter til de helt tunge løft i pakkeriet, men i dag bruger de også robotter til voksbehandling, udskæring og detailpakning af ost, siger pakkerichef Michael Nørgaard.