Sådan kommer din hund helskindet igennem nytårsaften

Dyrenes Beskyttelse har samlet fem gode råd til at få hunden bedst muligt igennem nytårsaften.

Gør hunden træt nytårsaftensdag: Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion i tiden op til nytårsaften og på selve dagen. Gå gerne tur i en hundeskov, hvor hunden kan få lov at gå fri og bruge sig selv fuldt ud. Hvis I går i et område, hvor der skydes nytårsfyrværkeri af, så husk at have hunden i line, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket. Leg desuden med hunden, og giv den forskellige små opgaver, f.eks. godbidder, som den skal bruge sine sanser til at finde frem til. Det handler om at gøre hunden træt og tilfreds, før det for alvor går løs med krudt og brag. De mange stimuli fra formiddagen gør hunden træt og dejlig afslappet til om aftenen.

Lad ikke hunden være alene: Lad ALDRIG din hund være alene hjemme nytårsaften, og forlad ALDRIG hunden for at gå ud at se på fyrværkeri. Du risikerer at få en hund, som både er angst for fyrværkeri og angst for at være alene hjemme.

Optræd selv roligt

Optræd selv roligt: Hunden opfatter dig som leder af flokken. Hvis du selv er bange, vil hun-den straks mærke det, hvorfor dens egen angst bliver forstærket. Undgå at fare til vinduet, samt virke spændt eller ophidset, når der bliver fyret fyrværkeri af. Optræd roligt og behersket. Forsøg ikke at trøste hunden, hvis den bliver bange. Du må ikke afvise hunden, hvis den søger kontakt, men du skal ignorere den, og ellers opføre dig, som du plejer, og være rolig og afslappet. Hvis du trøster hunden, vil du forstærke både den adfærd, som hunden viser, og den angst, der er årsag til hundens adfærd. Når så bragene begynder, handler det om ikke at give hunden medynk. Virk glad og tal muntert til hunden, som om bragene hører helt naturligt til. Træk gardinerne for vinduet, eller rul persiennerne ned i det rum, hvor hunden opholder sig under afskydning af fyrværkeri. Afspil eventuelt beroligende musik for hunden. Det gør den mindre opmærksom på lyde udefra.
?Hold hunden væk fra fyrværkeriet: Tag væk med hunden til et roligere sted, hvis du har forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor ? eller få hunden passet et roligt sted hos mennesker, som den kender. Luft hunden tidligt på aftenen, inden skyderiet starter, og luft den først igen næste morgen. Tag ALDRIG hunden med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste. Undgå selv at skyde fyrværkeri af nær hjemmet, og aftal med naboerne, at de heller ikke gør det. Undlad også at fyre bordbomber af.
Lad hunden gemme sig i en hule, hvis den vil: Hvis hunden vil gemme sig, skal den have lov til det. Du kan eventuelt lave en lille hule til hunden i god tid inden nytårsaften, så den har mulighed for at vænne sig til den. Husk, at hunden skal have mulighed for at gå ind i og forlade hulen, som den har lyst.
.