Sådan laver du et mobil-frirum med dine børn

De unges jerngreb om mobilen kan godt løsnes, hvis familien går sammen om eksperimentet.

I langt de fleste hjem kan forældrene følge børnenes faste greb om mobiltelefonen, fra børnene står op om morgen, til de går i seng om aften.

Men det kan lade sig gøre at skabe en mobilfri lomme i hjemmet, hvis man gør det sammen. Det mener forfatter og ekstern lektor ved CBS Søren Schultz Hansen, der har forsket i og skrevet bøger om de unge digitale indfødte.

- Det er mange situationer, hvor samvær i den klassiske forstand er en god evne at have og blive trænet i. Især for den yngre generation som er født digitale, siger han til TV SYD.

Nedenfor giver han tre råd til, hvordan I kan prøve at give familien fri fra mobilen i hjemmet.

De tre råd

Vælg det rigtige tidspunkt

Ifølge Søren Schultz Hansen, så skal man vælge et tidspunkt, hvor det er praktisk at have mobilfri.

- Det er svært i den helt almindelige hverdag. Det gør kun hverdagen mere besværlig for børnene og forældrene.

I stedet skal man prøve på et tidpunkt, hvor familien er samlet om en begivenhed eller et projekt. Hvor børnene skal lære eller lave noget nyt, hvis familien har et fælles projekt.

Lav en ramme, indtil I laver en ny ramme

For de unge vil det, at sidde og tale sammen på den klassiske måde, virke som en kunstig situation. Derfor skal man ikke være bange for at aftale nogle faste rammer, for ellers opstår den mobilfri situation ikke. For eksempel de første dage af ferien eller under familiens filmaften.

- Samtidig skal man være klar over, at selvom det måske virker en gang, så skal man måske gøre noget andet næste gang, siger Søren Schultz Hansen.

Husk respekten

Ifølge Søren Schultz Hansen så søger mange unge selv at kunne begå sig i en almindelig samtale og i samvær med andre, og det er forældrene bedre til end de digitalt indfødte unge. Men det er vigtigt at vise respekt for de unges digitale kompetencer.

- Man skal ikke pådutte de unge, at de ældres måde at være sammen på er mere rigtig end de unges.

Søren Schultz Hansen anbefaler, at man i stedet spørger ind til de unges digitale hverdag.

- Spørg dem, hvad der har hittet på Instagram i dag, og hvad de har oplevet på Snapchat.