Sag om tolke-fusk vokser

Sagen om fiktive regninger for tolkebistand, bl.a. til besøg hos praktiserende læger, vokser, oplyser Østjyllands Politi.

- Vi modtager endnu flere forhold, og i øjeblikket er der to mand, som efterforsker på fuld tid, siger vicepolitiinspektør Brian Olsen, Østjyllands Politi, til TV SYD.

Snyd for millioner

Region Syddanmark er muligvis snydt for et millionbeløb - og noget tilsvarende gælder for Region Midtjylland. Tolkefirmaet, der er hjemmehørende i Århus, har udstedt hundredvis af opdigtede regninger - primært for tolkebistand ved besøg på praktiserende læger.

Som Lamborghini-fuskerne

Fremgangsmåde ligner den, som Operation X i sidste uge afslørede på området for handicap-hjælpere, hvor Københavns Kommune bl.a. havde finansieret en Lamborghini sportsvogn og en Porsche firhjulstrækker.

Firmaet har systematisk taget penge for vikar-timer, selv om der ikke har været brugt vikarer. Lamborghini-fuskerne, som firmaet efterfølgende er blevet kaldt, er meldt til politiet.

Et års efterforskning

Sagen mod firmaet Tolkedanmark APS begyndte for præcis et år siden. Region Syddanmark sagde dengang, at firmaet havde bedraget den syddanske region for op mod fem millioner kroner.

Vicepolitiinspektør Brian Olsen vil ikke sætte beløb på sagen endnu.

- Vi har tusindvis af bilag, som manuelt skal gennemgås og kontrolleres, så det kommer til at tage noget tid endnu.

Uregelmæssigheder

- Vi fik mistanke sidst på sommeren 2009. Vi fandt ud af, at der var flere ting, der ikke stemte, fortæller afdelingschef i Region Syddanmarks praksisafdeling, Frank Ingemann Jensen. En række stikprøver viste nogle uregelmæssigheder, og vi iværksatte derfor en større gennemgang af fakturaerne.

To på samme tid

I nogle tilfælde blev der fundet eksempler på to rekvisitioner på tolkninger for to forskellige personer hos samme speciallæge på samme tid.

I flere tilfælde har lægen ikke skrevet under på rekvisitionen.

I andre tilfælde er der sendt en rekvisition for tolkning af en given patient. Men lægen har ikke sendt en regning for den samme konsultation.

30.000 tolkninger om året

 - Vi kan ikke udelukke, at det i nogen tilfælde skyldes fejl eller sløseri fra enten lægens eller tolkebureauets side. Men vi har mistanke om, at der i mange tilfælde er tale om bedrag, siger Frank Ingemann Jensen.

Der foretages årligt omkring 15.000 tolkninger hos praktiserende læger i Region Syddanmark. I hele sundhedssektoren, altså også sygehusene,  er der årligt omkring 30.000 tolkninger i Region Syddanmark.