Sele- og mobilsyndere jages i hele Europa

Har du oplevet en politibetjent, som har kikket lidt ekstra på dig i din bil i dag? Han eller hun ville bare se, om du bruger selen – eller taler i mobil.

I hele Europa indledes en kampagne, som skal gribe ind overfor bilister, som ikke bruger selen – eller som snakker i håndholdt mobil.

- Det er en fælles kampagne, som vi holder. Det betyder bare, at vi håber på større opmærksomhed, når kampagnen holdes i denne uge i hele Europa, siger vicepolitiinspektør Verner Pedersen, leder af færdselspolitiet i Sydøstjyllands Politi.

Turister, som kører uden sele, bliver også noteret og får en bøde, når der ikke er en international kampagne. Ligesom danskere risikerer en bøde for snakke i håndholdt mobil på køreturen i Tyskland.

Analyser af ulykker viser, at anvendelse af sikkerhedssele er et meget effektivt værn mod at komme til skade eller dø ved en trafikulykke. Brugen af sikkerhedssele reducerer således sandsynligheden for som bilist at blive dræbt i et uheld med 50 pct., mens risikoen for at blive involveret i en trafikulykke ved at tale i håndholdt mobiltelefon under kørslen er op til fire gange højere end ved ikke at bruge telefonen, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse om kampagnen.

- Det er vigtigt, at vi kan lære af hinandens indsats. Det kan den fælles kampagne være med til, siger Verner Pedersen til TV SYD.