Simple råd: Sådan undgår du nytårsskader

Nytårsaften kan ende med skader og ærgrelser. Falck har opstillet nogle simple råd, som alle opfordres til at bruge, når det nye år skal skydes ind.

- Fyrværkeriskader kan være meget alvorlige, og vi ser desværre hvert år tilfælde, hvor affyring af fyrværkeri giver skader med varige mén, og i enkelte tilfælde kan det også medføre dødsulykker, siger Falcks brandchef, Jørgen Mieritz, i en pressemeddelelse.

Beskyttelsesbriller

Ifølge brandchefen skal man eksempelvis sørge for at affyre raketter fra et rør eller en flaske, som står fast i jorden. Ligesom man ikke kommer uden om beskyttelsesbrillerne.

Det gamle råd om aldrig at gå tilbage til en fuser står ved, og man bør aldrig ikke antændt fyrværkeri i hånden.

Derudover skal man holde sig fra at lave fyrværkeri hjemme i garagen.

Det kan ifølge brandchefen være livsfarligt. Og man skal lade være med at kaste med nytårskrudtet, da selv tilsyneladende harmløst fyrværkeri kan give slemme brandsår.

262 kom slemt tilskade

Nytårsaften 2010-2011 kom 262 danskere så slemt til skade, at de måtte en tur på sygehuset. Ud af dem kom 56 "alvorligt til skade". Det viser en opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Halvdelen af de tilskadekomne var 21 år eller yngre, og ni ud af 10 alvorlige skader blev pådraget en mand.

Hvert år må brandvæsnet rykke ud mere end 150 gange, når vildfarent fyrværkeri og hærværk fører til ildebrande.

- Det er derfor en rigtig god idé at tømme containere og fjerne brandbart materiale og affald væk fra bygninger, så der ikke er noget, der frister svage sjæle, siger Jørgen Mieritz.