Skæbnesvanger skoledag

På tirsdag holder landets efterskoler vejret - regeringens forslag om at spare næsten en halv milliard på tilskuddet til efterskolerne skal enten vedtages eller forkastes.

Ti måneders skolegang - 75.000 kroner. Det er ikke alle danske børnefamilier, der har råd til at betale sådan en pris, når deres teen-agere gerne vil afslutte folkeskolen på en efterskole. Dermed bliver det kun de rigeste familier og kommunalt betalte efterskoleelever, der får råd til 10 måneder væk fra den traditionelle skole. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Ude af proportioner

I dag koster et ophold på en efterskole omkring 5.000 kroner i måneden, men regeringen og Dansk Folkepartis nye forslag vil begrænse tilskuddet til efterskolerne med sammenlagt 490 millioner kroner årligt.

Ydermere skal der spares 110 millioner kroner på driften af efterskolerne over de næste fire år. En sådan besparelse er forholdsmæssigt ude af proportioner, mener sekretariatsleder for Efterskoleforeningen, Sofus Bang Nielsen:

- Det er klart, vi ikke kan blive fritaget for besparelser, når der skal spares på skoleområdet. Men vores udgifter udgør kun 5 % af det samlede budget, men vores besparelse er mellem 25-30 % af de samlede besparelser. Det hænger jo ikke sammen, siger han til TV SYD i dag.

Forældrene skal betale

Der er ingen tvivl om, hvem der skal betale regningen, hvis staten vil skære i tilskuddet til efterskolerne - det er forældrene. Forstander for Skanderup Efterskole nær Kolding, Axel Jessen, forklarer, at de sidste par års nedskæringer har kunnet klares med en højere elevbetaling fra forældrene.

Dette forslag vil helt konkret komme til at betyde en besparelse på omkring en million for skolen over de næste fire år, og de tal rammer landsbyefterskolen hårdt:

- Det er klart, optimismen bliver svækket, hvis vi skal spare en million, når vores overskud årligt ligger på omkring 2-300.000 kroner. Det kan ikke blive ved med at gå bare at hæve elevbetalingen, så bliver det simpelthen for dyrt. Og skolen bliver enten dårligere eller dyrere at gå på. Der er ingen mellemvej, siger han.

Kun de rigeste får råd

Endnu har efterskolerne ikke mærket nogen nedgang i tilmeldingen til opholdene på ti måneder. Faktisk satte 2010 rekord i tilmeldinger til efterskoleophold, men både forstander Axel Jessen og sekretariatschef Sofus Bang Nielsen frygter, at den tendens får en ende, hvis regeringens forslag bliver vedtaget:

- Det vil jo betyde, at det kun er de aller rigeste familier, der kan sende deres børn på efterskole, og så de, der får deres ophold på skolen helt og holdent betalt af kommunen, siger Sofus Bang Nielsen fra Efterskoleforeningen.

På søndag er det "Efterskolernes Dag", hvor efterskoler i hele landet holder åbent hus og inviterer kommende elever indenfor. Men først på tirsdag bliver det afgjort, om besparelserne bliver gennemført.