TV der bevæger dig

Små kirkesogne har det svært

I Syd- og Sønderjylland er der mange små kirkesogne med under 1.000 medlemmer. Fem sogne har endda færre end 100 medlemmer. Det gælder bl.a. Hjerpsted nord for Tønder ud mod Vadehavet, som TV SYD sætter fokus på i aften.

05:49

1 af 2

Ud over Hjerpsted har de små sogne Hjarnø, Store Dalby, Mosevrå og Mandø under 100 folkekirkemedlemmer.

Flere end halvdelen af landets 2201 kirkesogne er for små til at kunne overleve og holde kirken åben i længden. Det er ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten konklusionen i en ny analyse fra Kirkefondet.

Et sogn med færre end 1000 medlemmer af folkekirken har svært ved at opretholde et bæredygtigt kirkeliv.
- Derfor er det helt oplagt, at der er for mange sogne og kirker i Danmark, siger generalsekretær Morten Skruppeltrang fra Kirkefondet, der er en selvstændig analyseenhed under folkekirken.

Generalsekretæren efterlyser en generel manual for, hvordan man skal gribe en kirkelukning an.

Ifølge analysen har 1144 sogne i Danmark færre end 1000 medlemmer, og ifølge en opgørelse, Jyllands-Posten har foretaget, har 40 af sognene færre end 100 medlemmer.

- Vi må erkende, at nogle enheder er for små. Når de nye menighedsråd træder til, må det være en indlysende opgave at skabe et overblik over de sogne og kirker, som er for små til at have et selvstændigt virke, siger Per Buchholdt Andreasen, formand for Præsteforeningen.

Mere kultur