Søndags-regn redder Syd- og Sønderjylland

Indtil i går var der ifølge DMI ”forøget risiko for tørke” i store dele af Syd- og Sønderjylland.

quote

Hvis der ikke var kommet regn nu, så ville det været gået ud over udbyttet hos mange landmænd.

Niels Chr. Laursen, formand for Sydvestjysk landboforening

Da himlen i går åbnede sig over landet, var der al mulig grund til at danse regndans.

Selvom sommeren ikke har været en af de varmeste, så har der nemlig været vandunderskud i Syd- og Sønderjylland. Indtil i går var der kun faldet 26 mm regn over regionen de første tre uger i juli. 

Niels Chr. Laursen, formand for Sydvestjysk landboforening
Niels Chr. Laursen, formand for Sydvestjysk landboforening
Foto: Sydvestjysk Landboforening

Formanden for Sydvestjysk Landboforening, Niels Chr. Laursen fra Ribe, bekræfter, at selvom vi har haft den vådeste juni i fem år, så var vi alligevel tæt på tørke efter en regnfattig juli:

- Ude på de tørre, sandede jorder i Sydvestjylland kan jorden højst holde på 30-40 mm vand, og på en solskinsdag fordamper der 4-6 mm. Derfor var situationen ved at være kritisk. Især for de landmænd, der ikke kan vande deres jord, siger Niels Chr. Laursen.

Han hilser derfor de store mængder regn velkommen:

- Regnen falder på det helt rigtige tidspunkt. Lige nu skal kornets kerner fyldes op, og majsen blomstrer. Begge dele kræver vand. Hvis der ikke var kommet regn nu, så ville det været gået ud over udbyttet hos mange landmænd, siger han.

Ifølge DMI’s opgørelse faldt der i gennemsnit 18,3 mm regn i går på landsplan. I syd- og Sønderjylland fordelte regnen sig meget ujævnt. Mens Padborg og Haderslev fik ca. 27 mm regn, og Vejle fik næsten 25 mm, så fik Fanø for eksempel kun 5,3 mm, Esbjerg 14 mm og Tønder-området ca. 10 mm.

Derfor er risikoen for tørke da heller ikke helt drevet over i Syd- og Sønderjylland. Både op langs den Syd- og Sønderjyske vestkyst og østkyst mangler der stadig vand.