Sønderjyder rammes dobbelt

Borgerne i Sønderjylland har lav uddannelse og usund livsstil. Derfor rammes de oftere af alvorlige sygdomme i hjertet - og indlægges sjældnere, noterer regionsformand Carl Holst.

Danmark trækker dobbelt skævt, når det gælder hjertesygdomme.

I yderområderne, bl.a. Sønderjylland, rammes borgerne oftere af alvorlige sygdomme i hjertet, og samtidig indlægges borgerne sjældnere på hjerteafdelinger end i den øvrige del af landet, skriver
Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Dokumentation

- Det er en meget konkret dokumentation for den herskende ulighed i sundhed, og det misforhold koster menneskeliv, siger direktør Inge Vestbo fra Hjerteforeningen, som står bag den nye Dansk Hjertestatistik 2010.

Holst: Social slagside

I en række kommuner i Sønderjylland, på Nordfyn og i Nordjylland er skævheden særlig tydelig, og forklaringerne på flere syge i disse områder er ifølge regionsformand Carl Holst (V) lav uddannelse og usund livsstil.

- Vi kender problemet fra vores sundhedsprofiler, som dokumenterer den sociale slagside, siger han til avisen.

Kommer for sent

Han peger samtidig på, at borgerne i yderområderne ikke i samme omfang som andre søger læge.

- De kommer, når det er for sent, og det er nok kulturelt betinget, siger Carl Holst.

I Dansk Cardiologisk Forening, hjertelægernes sammenslutning, bekræfter formand Christian Hassager det skæve sammensætning.

- Når vi kommer lidt væk fra de store byer, bliver færre behandlet, og mange lever mere usundt, siger han til Jyllands-Posten.