Selvom man ikke har en decideret urtehave eller grøntsager i haven, så gemmer der sig masser af smag og duft i nogle af de planter, du måske ikke vidste kunne bruges inde i køkkenet.
Vi har været ude i haven med naturvejleder Sam Bøgesgaard Sørensen fra Museet på Sønderskov, som har en masse bud på spiselige ting fra haven.
Rosenblade
Rosengel
- 100-150 g. rosenblade.
- Cirka 1,5 kilo lidt umodne æbler, som laves til 1 liter rå filtreret æblemost. Alternativt 1 liter usødet æblejuice.
- 8 spsk. citronsaft, eller god æblecidereddike (2 tsk. citronsyre).
- Gul melatin
- 750-800 gram sukker
Rosen-karamel drys
Rosen og karamelis laves ved at tilsætte cremefarvede roser, og der laves en karamel på panden, tilsæt rosenblade, når karamellen er gylden. Køl karamellen af og knus den i en morter. Rør drysset i igen og server som drys på is.
Rynket rose-eddike
Kom 1 liter eddike, for eksempel hvidvinseddike og 100 gram rosenblade i en tætlukkende beholder, luk låget grundigt, og lad det stå i mindst to måneder.
Eddiken kan bruges efter de to måneder, men efter et år har den nået sit fulde potentiale.
Eddiken kan bruges efter de to måneder, men efter et år har den nået sit fulde potentiale.
Skovsyre
Grøn citron-is
Rør 200-300 gram i en liter vaniljeis. Den kan pyntes med skovsyre på toppen.
Pesto
Skovsyren blendes. Tilsæt eventuelt lidt citronsaft, hvis der ikke er væde nok. Bruges som smørelse under oksebryst, sylte eller pulled pork.
Skovsyre- granité
- 2-3 agurker
- 10 g spinat
- 1 dl skovsyreblade uden stilke
- 25 g vand
- 25 g rørsukker
- En knivspids havsalt
- Saft fra en halv citron
Riv de to agurker.
Gem væsken i en skål.
Du kan med fordel vride den revne agurk i et viskestykke. De to agurker skal afgive omkring 200 g. væske. Hvis der ikke er nok, kan man bruge en ekstra agurk, så mængden passer.
Kom væsken og alle andre ingredienser i blenderen og blend til en ensartet væske.
Sigt væsken gennem en finmasket sigte. Kom væsken i beholder og kom den i fryseren. Rør i granitéen hver halve time til den rette tekstur er opnået.
Grå bynke
- Bladene kan bruges i salaten. Husk at smage til før servering.
- Bynke kan svøbes om mørbraden eller stegen før den steges på pande og grillen.
- Frøene kan tørres og bruges som drys i salaten som urteknas.
Mynte
Myntegele:
- 100-150 g. mynteblade.
- Cirka 1,5 kilo lidt umodne æbler, som laves til 1 liter rå filtreret æblemost. Alternativt 1 liter usødet æblejuice.
- 8 spsk. citronsaft, eller god æblecidereddike (2 tsk. citronsyre).
- Gul melatin
- 750-800 gram sukker