Store stammer farlige for uerfarne træmænd

Politiet undersøger, hvorfor en mand blev dræbt af et stort træ. Det er farligt at fælde træer. Vi har været i skoven for at se hvorfor. 

Jyskevestkysten har gjort op, at træ-fældning har været årsag til tre dødsulykker i løbet af de seneste to år.

Sidste år i marts blev en 64-årig kvinde dræbt i Vandel, i januar i år blev en 84-årig mand dræbt i Aabenraa, og i weekenden blev en 71-årig mand fra Viuf dræbt, da han fældede træer hos sin søn på Rømøvej i kolding.

Risikabel affære

Skovarbejdere ved, hvordan man fælder træer, men de ved også, at det kan være en risikabel affære. Det er ikke ligegyldigt, hvordan man fælder et træ. Det er heller ikke uden betydning, hvad det er for et træ, og store træer er slet ikke noget for en gør-det-selv_mand.

Kædesave er effektive, og de er udbredt blandt gør-det-selv-folk. Men der er en årsag til, at der findes en fire år lang uddannelse i træ-fældning, siger Tomas Nerland fra Sønderjysk Træfældning til JyskeVestkysten.
.

Kronen er farlig

Ulykker sker ofte, ford et træ flækker under fældning, og træ-sorter flækker forskelligt. Kastanje flækker nemt, hvilket er farligt, fordi kastanjer ofte er store træer.

Men blot det at træet har en krone, kan være en risiko, når det falder. Kronen forhindrer, at stammen lægger sig fladt på jorden. Den kan "hoppe", og den hopper måske i den forkerte retning.

Fagfolk siger, at store træer skal fældes af fagfolk. Det koster måske et par tusinde kroner, men det er et menneskeliv også værd.