Stort biogasanlæg åbner i Holsted

Fredag åbner Danmarks største biogasanlæg, der kan sluttes direkte til naturgasnettet. Anlægget ligger i Gram, og Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt var med til indvielsen.

Borgerne i Holsted og omegn kan fremover hænge lagener - og duge - til tørre uden at bekymre sig om gyllelugt. Gyllen, den tager det nye biogasanlæg sig af.

- Anlægget modtager gylle og organisk affald, afgasser det, og sender den afgassede gylle tilbage til landmændene fortæller administrerende direktør i NGF Nature Energy, Ole Hvelplund til TV SYD.

Den gylle, der kommer tilbage til landmændene er lugtsvag, fordi metangassen er fjernet. Biogassen kan så renses og sendes direkte ud i naturgasnettet.

- Fordelen ved biogasanlægget er, at det er en del af omstillingen til grøn energi. Naturgas er et fossilt brændstof, og det skal udfases, så derfor er biogassen så vigtig, fortæller Ole Hvelplund.

Med til indvielsen af biogasanlægget i Holsted er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. Han ankom i en gyllevogn og roste projektet.

- Det er en dejlig dag at være i Holsted op opleve entusiasmen - både fra dem, der skal levere til anlægget, og fra alle dem, der bakker op bag, at det her, det er en rigtig god ide, siger Lars Chr. Lilleholt til TV SYD.

Hør energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fortæller om det nye biogasanlæg i Holsted. Varighed 0'56