TV der bevæger dig

Superhundefører opdrager super narkohunde

Sønderjysk narkohundefører kåret som Danmarks bedste for femte gang.  

Arne Petersen med Speedy.

Narkohundefører og politiassistent Arne Petersen fra Syd- og Sønderjyllands Politi kan noget ganske særligt, når det drejer sig om at få trænet sine hunde i at finde narkotika.
Fem gange har han vundet danmarksmesterskabet.

Og nu igen:
Arne Petersen har netop vundet danmarksmesterskabet med sin tæve, den 2½-årige gamle labrador Carrie. Tilsammen er de Danmarks bedste narkohundefører og narkotikahund.

Det er ikke den første hund, som Arne Petersen har trænet op til at vinde mesterskabet.

Arne Petersens tidligere narkohund labradoren Speedy gik på pension i 2010. Speedy havde på det tidspunkt vundet finalerne i både 2004, 2006, 2007 og 2009.

- En labrador er meget velegnet som narkohund, da labradoren er det man kalder en aportørhund ? trænet til jagt. Mine to narkohunde har begge været tæver, og det har jeg valgt, fordi tæver er lidt mindre end hanhunde, og derfor er nemmere at løfte, når der skal søges i højden. Det er utroligt vigtigt for en narkohund, at den har en høj byttedrift, og at den er meget stærk i miljøet, ligesom hunden selvfølgelig skal have en god kondition, siger Arne Petersen.
 
- Når jeg skal udvælge en hvalp, lægger jeg mærke til, om den tør bevæge sig væk fra moderen og resten af hvalpeflokken for at undersøge forskellige ting. På den måde kan man se, om den udviser selvstændighed. Jeg har som regel en plasticpose med, som jeg ryster og larmer med, når hvalpen kommer hen til mig. De fleste hvalpe bliver selvfølgelig forskrækkede, men hvalpen skal gerne overvinde forskrækkelsen og efter kort tid vise mod til at undersøge plastikposen nærmere, siger Arne Pedersen.

- Jeg gør meget ud af at lære hunden godt at kende og finde ud af, hvilket mentalt niveau den er på. Hvalpetræningen tilrettelægger jeg efter hvalpens mentale tilstand og modenhed. Hunden og jeg er et team, og vi tilbringer rigtig meget tid sammen for at hunden kan få
100 pct. tillid til mig som flokfører. Alt hvad jeg lærer hunden, forsøger jeg at lære hunden ved leg, siger han.

Jobbet som narkohund kan være farligt, hvis hunden ved en fejl får narkotika i munden. Hundeføreren har derfor altid en sprøjte med modgift med på arbejde.

Arne Petersens narkohunde er ikke kun dygtige i konkurrencer. En af Speedys største fangster var for ca. 7 år siden, hvor Speedy fandt 50 kg. hash, 10 kg. amfetamin og 1 kg. kokain i en varebil.