TV der bevæger dig

Svinepest rykker 300 kilometer nærmere Danmark

Et vildsvin med svinepest er fundet i det vestlige Polen. Sygdommen løber dansk landbrug koldt ned ad ryggen.

15 organisationer fra Danmark og Tyskland klager nu til EU-Kommissionen for at få forpurret planen om et 70 kilometer langt hegn ved den dansk-tyske grænse. Foto: Tobias Schwarz/arkiv/Ritzau Scanpix

De polske myndigheder har torsdag i sidste uge testet et vildsvin, der er blevet dræbt i trafikken, positiv for svinepest. Det skriver netmediet Pigprogress.

Svinepest har hidtil været holdt i skak i det østlige Polen, men dette vildsvin blev fundet i det vestlige Polen.

Dermed er sygdommen kommet 300 kilometer tættere på Danmark ifølge erhvervsmediet Finans.

Svinepest kan komme til 'at gøre ondt'

Nu sætter dyrlæger, myndigheder og landbruget sin lid til, at floden Oder, der løber som en fysisk grænse mellem Polen og Tyskland, kan forhindre yderligere spredning mod vest.

Det polske vildsvin havde afrikansk svinepest, og sygdommen får det til at løbe koldt ned ad ryggen hos danske svineavlere, forklarer Jens Munk Ebbesen, der er veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

Svinepesten kan nemlig komme til at gøre ondt i pengepungen hos danske svinebønder på mange forskellige måder. En af dem er, hvis sygdommen spreder sig til Tyskland, forklarer Jens Munk Ebbesen.

- Ingen tvivl om, at tyskerne er nervøse nu. Hvis det kan springe 300 kilometer i Polen, så kan det også springe 300 kilometer i Tyskland.

Mennesker skyld i spredning

Den store smittefare er faktisk mennesker. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men de kan meget vel transportere smittede fødevarer og eksempelvis smide dem i skoven.

Her kan et sultent vildsvin samle dem op, og så er smitten pludselig spredt til det område.

- Den dag, det bliver fundet i Tyskland, stopper al eksporten fra Tyskland til tredjelande uden for EU. Tyskland er den største eksportør ud af EU. Det får indflydelse på svineprisen, fordi store mængder skal blive i EU, siger han.

Et andet og mere voldsomt scenarie for de danske svinekødsproducenter er, hvis svinepesten konstateres i Danmark.

- Der bliver lavet en zone rundt om det område, hvor dyret er fundet, siger Jens Munk Ebbesen.

Han siger, at der formentlig også vil blive gennemført en suspendering af flytning af dyr i Danmark, indtil man har styr på, om man har fundet alle de steder, hvor smitten er:

- Inden for to-tre dage vil man så åbne igen.

Efter de første hektiske dage kommer de økonomiske konsekvenser.

- Ligesom med Tyskland vil tredjelande uden for EU lukke for handel. Det vil være en katastrofe, siger Jens Munk Ebbesen.

- Der er beregninger, der viser, at ét tilfælde umiddelbart - altså bare her og nu - vil koste tre til fire milliarder kroner.

Mest sete på tvsyd.dk