Syd- og Sønderjylland er danmarksmestre i grøn energi

Syd- og Sønderjylland er førende i omstillingen til grøn energi. Det slås fast i dag med åbningen af to store grønne satsninger i Gram og Holsted.

I fremtiden kan beboerne i Holsted og omegn hænge tøjet til tørre uden gyllelugt i lagnerne. Fredag åbner et nyt stort biogasanlæg, der laver den velkendte gyllelugt om til varme.

Samtidig åbner Gram Fjernvarme verdens mest avancerede solenergianlæg kun 30 km væk. Anlægget er unikt, fordi der under jorden er en gigantisk vandtank, som mest af alt minder om en kæmpe termokande. Her kan det solvarme vand gemmes væk til koldere tider.

Netop med solvarme er det en fordel at kunne gemme varmen når solen skinner, så den kan hives frem igen på regnvejrsdage.

Biogasanlægget i Holsted er også unikt inden for grøn energi. På anlægget samles gylle og andet organisk affald. Gassen trækkes ud, og det afgassede affald ryger tilbage til landbruget. Her kan landmanden sprede lugtsvag gylle, mens naboen hænger sit vasketøj ud.

Biogassen bliver renset, så den, som noget helt nyt, kan køre på det normale naturgas-net. Biogassen har en klar grøn fordel over naturgassen.

- Naturgas er en fossil gas og skal udfases. Biogassen slipper aldrig op, og er en del af en samlet grøn omstilling, siger administrerende direktør i NGF Nature Energy, Ole Hvelplund fredag til TV SYD.

Samlet set sker der i øjeblikket massive investeringer i grøn energi i Syd- og Sønderjylland, og det er der flere grunde til.

- Fjernvarmeværkerne i Syd- og Sønderjylland har bare været rigtig gode til at vidensdele, fortæller direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen fredag til TV SYD. - En anden grund til, at det virkelig kan betale sig med solvarmeanlæg i Syd- og Sønderjylland er, at grundpriserne er lave, og sådan et anlæg fylder meget, fortsætter Kim Mortensen.

Tilsammen investeres der i disse år enorme summer i grøn udvikling i Syd- og Sønderjylland. De to anlæg i Gram og Holsted alene repræsenterer investeringer på omkring en halv milliard. Dansk Fjernvarme skønner, at der i de seneste år er investeret over en milliard i grøn energi i Syd- og Sønderjylland alene.

- Syd- og Sønderjylland er bare længere fremme på energiområdet, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen til TV SYD.