TV der bevæger dig

Syddansk rektor: Karakterer gør det ikke alene

Studerende på kvote 2 klarer sig bedre end studerende, der er kommet ind på universitetet på deres karakterer.

Rektor Jens Oddershede konstaterer, at de mere modne studerende klarer sig bedre end helt unge med topkarakterer.

På flere studier kan det være en fordel i højere grad end i dag at optage studerende ud fra evner og motivation frem for rene karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Det mener rektor ved Syddansk Universitet Jens Oddershede, som til dels bakker op om et forslag fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, hvor halvdelen af fremtidens studerende optages på det såkaldte kvote 2, hvor det ikke er karakteren, der tæller.

- Det vigtigste må være, at man finder frem til dem, som er mest velegnet. Det er værd at undersøge, om det kan gøres bedre end karakterer, men jeg har ikke nogen holdning til en konkret procentsats, siger Jens Oddershede til Ritzau.

I dag optages ni ud af 10 studerende via karakterer på kvote 1, men universiteterne har mulighed for at søge dispensation.

På Syddansk Universitet er halvdelen af læge- og idrætsstuderende kommet ind på deres evner inden for medicin og kroppen i stedet for deres karaktergennemsnit i gymnasiet. Og kvote 2-studerende gør det faktisk bedre.

Færre falder fra

- Det viser sig, at dem vi optager på kvote 2 klarer sig relativt bedre end dem, som vi optager på kvote 1. De bliver lidt hurtigere færdige, og færre falder fra, forklarer Jens Oddershede, der også er formand for Rektorforeningen.

Syddansk Universitet optager efter motivation på kvote 2, som de forsøger at undersøge i en samtale med den studiesøgende. Samtidig testes konkrete evner inden for studieområdet i en prøve.

Til sidst kræver universitetet et vist karaktergennemsnit på kvote 2, som dog ligger væsentligt under karakterkravet på kvote 1.

Samtalerne er økonomisk krævende at holde, så det skal overvejes nøje, før man indfører 50 procents kvote 2-optag på flere uddannelser, mener rektoren.

- Det er ikke så enkelt at sige, at man blot skal øge kvote 2-optaget, og dermed er karakterræset forsvundet. Vi skal overveje nøje, hvilket system vi skal for kvote 2, og om 50 procent på alle uddannelser vil fungerer, siger Jens Oddershede.

Syv ud af otte universiteter har fået udvidet kvote 2 på udvalgte uddannelser.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ser gerne flere optaget uden om karakterræset og den nuværende dispensation "er kun en begyndelse".