Sydenergi køber vindmøller af Dong

Dong Energy sælger sine vindmøller på land i Danmark til energiselskabet Sydenergi (SE) med hovedkvarter i Esbjerg og pensionsselskabet PFA.

Salget er en del af Dongs nye strategi om at sælge "ikke-kerne aktiviteter". Den samlede salgspris er på 760 millioner kroner med en avance før skat på op til 453 millioner kroner, oplyser Dong Energy i en fondsbørsmeddelelse.

- Med aftalen om at frasælge vores danske onshore vindforretning tager vi endnu et skridt i realiseringen af vores strategi og finansielle handlingsplan.

- Vi vil fremadrettet anvende vores kompetencer og kapital på havmølleprojekter, hvor vi har en stærk og differentieret konkurrenceevne, siger Henrik Poulsen, administrerende direktør i Dong Energy.

Salget angår i alt 272 vindmøller med en samlet kapacitet på 196 megawatt. Møllerne er placeret godt 80 forskellige steder i Danmark og har en gennemsnitlig driftsalder på 16 år. I salget indgår også et udviklingsprojekt på i alt op til 23 megawatt.

Salget skal nu godkendes af de danske konkurrencemyndigheder, og det forventes at ske senere i 2013, oplyser Dong.

Vil være markedsleder

SE og PFA har indgået et økonomisk samarbejde i selskabet SE Blue Renewables for at blive markedsleder på landvindmøller i Danmark og i udvalgte nabolande.

- Købet giver os mulighed for at producere vindstrøm med forholdsvis lave og stabile omkostninger. Det er en god investering, som også vil komme Danmarks grønne omstilling til gavn, siger Ole Fruekilde Madsen, koncerndirektør i SE Energi & Klima og bestyrelsesformand for det nystiftede SE Blue Renewables.

De to virksomheder ejer hver 50 procent af det nye selskab.

Blødrøde tal

Dong har været inde i en særdeles turbulent periode med direktørfyringer, interne magtkampe, undersøgelser af lønforhold og et større frasalg.

Tidligere i år fremlagde selskabet et blodrødt regnskab for 2012 med et underskud på fire milliarder kroner og en kraftig stigning i gælden, så selskabets gæld med udgangen af 2012 udgjorde hele 33,5 milliarder kroner.

Det fik selskabet til at varsle en ny strategi med frasalg af ikke-kerne aktiviteter for 10 milliarder kroner i 2013-2014, ligesom Dong bad om en kapitalindsprøjtning i størrelsesordenen seks til otte milliarder kroner fra sine ejere - hvor staten er den klart største aktionær med en ejerandel på godt 80 procent.

Det fik finansminister Bjarne Corydon (S) og partierne bag Dong-aftalen til at varsle, at man efter at have gennemført kapitaludvidelsen vil genoplive planerne om en børsnotering af energiselskabet.