Sydjyske piger elsker kunstig sol

Mere end hver tredje af de sydjyske kvinder mellem 15 og 25 år gør sig lækre ved at gå i solarium.

Det fremgår af en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Tryg Fonden har gennemført.

Undersøgelsen kortlægger solarieforbruget i landets fem regioner.

På toppen af listen med flest solariebrugere ligger Nordjylland. Her har 42 procent af de 15-25-årige været i solarium det seneste år, mens Sjælland er lige i hælene med 38 procent. I Syddanmark er det 35 procent, Midtjylland 30 procent og Hovedstaden 21 procent.

Psykolog Michael Kaster mener, at kvinderne i København har lettere ved at sige fra over for den solbrune mode, der kan give modermærkekræft.

- Den kulturelle mangfoldighed, som er til stede i storbyen, er ikke til stede på landet. I storbyen er der mulighed for at tilhøre mange subkulturer, mens det i provinsen kan være meget mere entydigt, at man skal bruge solarium, siger han.

Flyder med strømmen

Michael Kaster kritiserer de yngre kvinder i provinsen for at flyde med strømmen i stedet for at tænke selv.

- Som ung er det vanvittig vigtigt at følge normen, og det gælder uanset, hvor man bor. Vi forstår os selv gennem gruppetilhørsforhold og får identitet gennem de grupper, vi tilhører. Specielt i provinsen skal man helst holde sig til den kultur, der er gældende. Så man gør ligesom de andre, fastslår han.

Michael Kaster håber, at det lavere forbrug af solarier i København vil danne skole.

- Uden at skulle tale dårligt om provinsen, så er de ikke først, når det gælder nye strømninger og nye tendenser inden for mode, mener han.

Årligt registreres cirka 600 nye tilfælde af modermærkekræft blandt mænd og cirka 750 tilfælde blandt kvinder i Danmark. Det vil sige i alt cirka 1.350 nye tilfælde.

Omkring 18 pct. af mændene og ni procent af kvinderne, der har fået konstateret modermærkekræft, dør af sygdommen inden for de første fem år. I gennemsnit dør 230 danskere af modermærkekræft om året.