Tag knallerten i stedet for bussen

Småbyer vil have unge tidligt på knallert - det skal gavne Udkantsdanmark, hvor den offentlige transport ikke giver mange alternativer.

15-årige skal kunne køre på knallert, og 16-årige skal kunne køre på 45-knallert. Det er vigtigt for udviklingen i Udkantsdanmark, mener Landsbyerne i Danmark.
 
- Vi er nødt til at øge mobiliteten for de unge på landet, hvis vi vil sikre os, at de tager en ungdomsuddannelse og går til fritidsaktiviteter, siger formand for Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild.

Ingen busruter

I dag skal man være 16 år for at kunne køre lovligt på knallert, mens man skal være 18 år for at køre på 45-knallert. Men når der ikke længere er busruter til Udkantsdanmark, så må man give de unge andre muligheder for at komme rundt.
 
- Jeg synes bestemt, at man skal cykle, men når afstanden er over ti kilometer, og de unge skal i skole om formiddagen og til fritidsaktivitet om aftenen, så er det urealistisk at cykle, påpeger Carsten Abild.

Langt farligere på knallert

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det op mod 135 gange farligere at køre på knallert end at køre i personbil, men Carsten Abild mener, at tallet for ulykker vil falde, hvis man samtidig lader hammeren falde over de ulovlige knallerter.
 
- Det skal følges op af skærpede sanktioner overfor dem, som kører uden kørekort, uden hjelm eller på anden måde ulovligt. En mulighed kunne være at udskyde muligheden for at få kørekort til bil eller at tage knallerten fra dem, siger Carsten Abild.
 
Knallertlovgivningen skal snart revideres, og Venstre og Dansk Folkeparti har tidligere meldt ud, at de ser positivt på muligheden for at sætte aldersgrænsen for at køre knallert ned.