Ti råd til digital sikkerhed

Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, vil gerne have, at forbrugerne tager et større ansvar for den digitale sikkerhed. Her kan du læse, hvordan du beskytter dig selv på nettet.

TV SYD sætter mandag fokus på digital sikkerhed, fordi hundredevis af danske overvågningskameraer bliver set af internetbrugere verden over. Rådet for Digital Sikkerhed har lavet ti råd til en større digital sikkerhed, som du kan læse lige her.

1. Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram

Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram og både dine pc'er, smartphones og tablets skal beskyttes mod skadelige programmer.

2. Hold dine enheder opdateret

Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og dit styresystem opdateret. Vælg automatisk opdatering, når du kan, så nye sikkerhedshuller automatisk bliver lukket. Det er især vigtigt, at du får opdateret dine browsere og udvidelser til dem.

3. Undgå skadelige downloads når du besøger hjemmesider

Et besøg på en hjemmeside kan smitte din pc eller mac med virus. Risikoen er størst, hvis du ikke har opdateret dine programmer, men der findes også trusler, som udnytter sikkerhedshuller, der endnu ikke er rettet. Tjek at sikkerhedsniveauet i din browser er indstillet, så du altid bliver spurgt, inden du får overført informationer, filer eller programmer til din computer.

4. Pas på når nogen uopfordret sender dig e-mail

Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i mails kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i e-mails, du får tilsendt uopfordret. Åbn ikke vedhæftede filer i mails, du får tilsendt uopfordret. Det gælder også, når en mail ser ud til at komme fra en, du kender.

5. Brug gode passwords

Beskyt adgangen til din pc, smartphone og tablets med en adgangskode. Brug lange passwords med både tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Derved undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver hackere adgang til alle dine tjenester. Log af, så snart du er færdig med at bruge en tjeneste. Skift password jævnligt. Brug 2-trins adgangskontrol, de steder hvor du kan (fx Google, Dropbox m.fl.).

6. Tag sikkerhedskopier af dine data

Tag løbende sikkerhedskopi af dine dokumenter, din mail, billeder og andre filer. Det sikrer dig mod at miste data, hvis din computer, tablets eller telefon bliver stjålet, tabt eller går i stykker. Brug backupsystemer fra en troværdig leverandør.

7. Beskyt dine persondata

Svindlere prøver hele tiden at franarre dig fortrolige data. De sender en mail med et link, der foregiver at lede dig til din bank eller til Skat ("phishing"). Hvis du klikker på linket, og udfylder oplysningerne, ender de hos svindlerne. Når du indtaster personlige data på en webside, for eksempel dit cpr-nummer, skal du sikre dig, at domænet er korrekt - fx www.skat.dk og ikke www.dk-skatt.dk. Du skal også sikre sig, at websiden krypterer dine oplysninger, hvilken den gør, når webadressen i browseren starter med "https" i stedet for "http". Din bank, betalingsformidlere og offentlige myndigheder bør ikke sende dig mails med links, du skal klikke på.

8. Pas på flytbare medier

USB-nøgler, cd'er og transportable harddiske kan være inficeret med skadelige programmer. Det er bedst at undgå at bruge dem, hvis de kommer fra en computer, du ikke kender. Brug kun fremmede flytbare medier, hvis du selv har en godt styr på din computers sikkerhed.

9. Undgå åbne trådløse netværk

Hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Selv om du for eksempel kun bruger et åbent trådløst net på en café til at se på en webside, henter din telefon, tablet eller computer måske mail i baggrunden. Det vil give en hacker mulighed for at opsnappe adgangskoden til din mailkonto. De trådløse netværk du benytter bør være beskyttet med kryptering af typen WPA eller WPA2 eller bedre.

10. Brug din sunde fornuft - og bed om hjælp hvis du er i tvivl

Hvis du modtager en mail eller ser en webannonce med et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, er din mistanke sikkert velbegrundet. Brug din dømmekraft til at sortere svindlerne fra. Tænk også over det, før du deler information med omverdenen via sociale netværk. Overvej, hvordan uvedkommende kan misbruge det, du deler. Videresend ikke links og dokumenter, som du ikke selv kan stå inde for. Bed om hjælp hos nogen som ved mere end du selv gør, hvis du er i tvivl.

Kilde: Rådet for Digital Sikkerhed.