TV der bevæger dig

Tjekker sønderjyske dæk

Politiet og Rådet for Større Dæksikkerhed holder dæk-razziaer i Sønderjylland tirsdag og onsdag. Formanden for Folketingets retsudvalg tror på, at de gavner.

Tirsdag og onsdag kommer den årlige - frivillige - dæk-razzia til Sønderjylland.

Det er gratis for bilisterne at blive vinket ind til dæk-razziaen - med mindre man skal ud og købe nye dæk...

Ca. 2000 bilister kan forvente at blive vinket ind i kampagnen, som laves i et samarbejde mellem politi, Rådet for Større Dæksikkerhed, FDM og Teknologisk institut. Bilisterne får tjekket deres dæk og får en måler, der kan måle dækmønstrets dybde.

- Vores Dækrazzia kampagner i september sidste år viste med al tydelighed, at der er behov for meget mere opmærksomhed og viden om bilens dæk hos bilisterne, siger direktør Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed. Alt for få foretager regelmæssig kontrol af dæktryk og dæktilstand.

- Vi kontrollerede i alt 1.613 biler og af dem havde 64 procent af bilisterne ikke kontrolleret dæktryk i lang tid. Desuden vidste 86 procent af bilisterne ikke, at de kørte rundt med slidte dæk på bilen. Begge dele kan give fatale følger, siger Volker Nitz.

Tror det virker

Formanden for Folketingets retsudvalg, SF'eren Karina Lorentzen fra Kolding, tror på kampagnens virkning.

- Jeg glæder mig til at være med i første parket i Sønderjylland, når sundhedstilstanden i den danske vognpark undersøges på nært hold, og jeg tror på, at den slags forebyggende aktioner gør en forskel.

- I sidste uge gennemførte vi Dækrazzia i Nordsjællands og Københavns Vestegns Politikredse, hvor lidt over 600 bilister tog imod tilbuddet om, at få foretaget en udvidet dækkontrol. Og den del af aktionen var helt frivillig. Politiet udførte dog først en ordinær kontrol af kørekort, promille og køretøjets tilstand, men da det var klaret, tog langt de fleste imod vores tilbud, fortæller Volker Nitz.

Mere vejr