TV der bevæger dig

Tre beskidte søer kan blive til badesøer

Nu har tre syd- og sønderjyske kommuner mulighed for at forvandle forurenede søer til rene badesøer. Hvis de er hurtige.

Esben Lunde Larsen stiller badesøer i udsigt til tre syd- og sønderjyske kommuner. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix Denmark

I Haderslev Kommune ligger Grarup Sø.

Den er så forurenet, at Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) har udpeget den som en af 24 mulige søer i Danmark, der kan få tilskud fra en ny ordning, til at blive renset op. 

Det samme gælder Hostrup Sø i Aabenraa Kommune og Dallerup Sø i Horsens Kommune.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har som en del af regeringens Naturpakke åbnet for at støtte oprensning af søer i hele landet. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse til TV SYD.

Men kun de hurtige kan få del i støtten. I første omgang bliver der afsat 9,5 millioner til at restaurere 5-10 søer i løbet af de kommende to år. Finansieringen til at oprense resten af de 24 forurenede søer, som SVANA har udpeget, er stadig ikke fundet.

De heldige - eller de hurtige - kommuner, der når at få fingre i støttekronerne, kan glæde sig til at lade kommunens borgere dyppe tæerne i en dejlig oprenset sø. Planen er nemlig at søerne skal blive så rene, at man kan hoppe i og tage sig en dukkert i det rene vand.

Forhåbentlig får vi skønne, rene søer..

Esben Lunde Larsen (V), miljø- og fødevareminister

- Forhåbentlig får vi skønne, rene søer, fulde af liv, med planter og dyr, og selvfølgelig helst masser af borgere, der hopper i, og nyder de rekreative muligheder, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse til TV SYD.