TV SYD med patient til operation i Hamborg

Kun 40 patienter har søgt og fået betalt operationer i udlandet. TV SYD har været med en patient, som i dag blev opereret for grå stær i Hamborg.

I et år har patienter kunnet få pengene i hånden og rejse til udlandet for at blive opereret i stedet for på et dansk sygehus.

Med en lægehenvisning har patienter med grå stær, dårlige knæ og andre lettere lidelser siden 1. januar 2014 kunnet tage til et andet EU-land for at blive behandlet ambulant.

Men kun få patienter har benyttet muligheden i det nye EU direktiv, viser en rundringning foretaget af Ritzau til regionerne.

Mens Region Hovedstaden, tæt på Sverige, og Region Syddanmark, tæt på Tyskland, topper med henholdsvis 51 ansøgninger og 40 ansøgninger, er det under 20 personer i hver af de øvrige tre regioner.

Under 150 personer har søgt i deres region om at få udgifterne ved en ambulant behandling refunderet. Og det er der en grund til, siger sundhedsjurist Kent Kristensen, Syddansk Universitet.

- Reglerne er ukendte for de fleste. Og de få, der har hørt om dem, har svært ved at finde ud af, hvordan de får hul på at søge, siger han.

TV SYD besøgte den private klinik EuroEyes, der har klinikker i Berlin og Hamburg. Her synes direktør Henrik Esmann, at det er ærgerligt, at så få danskere er opmærksomme på muligheden.

- Der er årligt omkring 50.000, der får en operation for grå stær. Vi ved, at nogle venter i et år for at få en forundersøgelse og derefter igen skal vente, inden de kan blive opereret, siger Henrik Esmann.

Også Danske Patienter, der er paraplyorganisation for en række patientforeninger, forklarer de få ansøgninger med ringe information og besværlig sagsgang.

- Det her er kun for de få og ressourcestærke, siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik.

- Der er så mange forhindringer på vejen, at man kan få den tanke, at regionerne ikke ønsker at gøre for meget ud af at forklare mulighederne. Det er jo penge ud af systemet, siger hun.

- Men lige nu virker det som om, der er en træghed i systemet, siger han til Ritzau.

I Danske Regioner afviser formand for sundhedsudvalget Ulla Astman (S) kritikken og henviser til, at regionernes patientkontorer kender "hvert et komma" i direktivet og er parate til at rådgive patienterne.

- Men ærlig talt så tror jeg, at den manglende interesse skyldes, at patienterne ikke har lyst til at rejse uden for Danmark. Når det kommer til stykket, så vil langt de fleste helst udredes og behandles på det lokale sygehus.

 

 

Kun få danskere benytter muligheden for at blive behandlet uden for Danmarks grænser. Reglerne er ukendte for de fleste, og det er besværligt at søge, lyder det fra kritikere. 
Her kan du læse om reglerne: 
  •  1. januar 2014 trådte EU's patientmobilitetsdirektiv i kraft i Danmark. Det betyder, at danskere kan søge behandling i andre EU-lande og få regningen eller dele af den betalt i Danmark.
  •  Refusionen svarer til den pris, som behandlingen ville koste, hvis den blev givet på et hospital i Danmark. Koster knæoperationen 50.000 i Danmark og 60.000 i udlandet, får du altså maksimalt refunderet 50.000 kroner.
  •  Lettere operationer og behandlinger uden indlæggelse kræver, at patienten har en henvisning fra lægen. Den kan gives af en dansk læge eller en læge i et andet EU-land.
  •  Hvis behandlingen kræver hospitalsindlæggelse eller er højt specialiseret, skal regionen give en forhåndsgodkendelse. Patienten skal præsentere et pristilbud fra hospitalet.
  •  Det er en god idé på forhånd at forhøre sig i regionen, om udgifterne helt eller delvist vil blive tilbagebetalt. Patienten skal selv lægge pengene ud.
Kilder: Patientombuddet og Sundhedsstyrelsen