Tysk og dansk politi slår ned på omrejsende kriminelle

Et stigende antal omrejsende kriminelle i Danmark bliver anholdt i Tyskland og sendt tilbage til retsforfølgelse her i landet, når de kører til udlandet med tyvekoster.

Det fremgår af en årsrapport fra Udlændinge Kontrolafdelingen (UKA) i Padborg, der på alle politikredses vegne har til opgave at få tyvene udleveret for at efterforske sagerne i Danmark med henblik på strafforfølgelse.

I 2012 blev 38 personer udleveret til Danmark. Tallet steg i 2013 til 78 kriminelle.

Det er især tysk politi som ved kontrol af biler og lastbiler finder tyvekoster fra Danmark. Det har i stort omfang været el-værktøj, cykler og entreprenørmaskiner.

Kontrolafdelingen snupper også selv kriminelle på vej ud af Danmark.

I 2012 blev det til 76 anholdelser, mens det sidste år blev til 65.

I 2011 forstærkede politiet efterforskning af omrejsende kriminelle. Der foregår et systematisk arbejde med at skaffe efterretninger om kriminalitetsbilledet både i Danmark og blandt de kriminelle i udlandet, som har Danmark som operationsområde.

Professionalisering og samarbejdet på begge sider af grænsen giver resultater.

- Et nært samarbejde bliver begge parter stærkere af, og det gavner i sidste ende opklaringen af kriminaliteten og dermed borgerne, siger politiinspektør Kaj Nielsen, Syd- og Sønderjyllands Politi.

Tidlig varsel

Kontrolafdelingen samarbejder også med mange andre landes politimyndigheder. Myndighederne kan for eksempel give det, man kalder early warnings ? altså informere om, at kriminelle kan være på vej til Danmark.

Også de kriminelle bliver mere professionelle.

- Der er ingen tvivl om, at udenlandske kriminelle bliver stadig dygtigere og samler sig i grupper, der arbejder professionelt over meget store områder. Derfor er det vores opgave at systematisere vores arbejde og samarbejde hen over grænsen, så vi kan blive ved med at bekæmpe denne type kriminalitet effektivt, siger Kaj Nielsen.

Narko og menneskesmugling

Kontrolafdelingen efterforsker også narkosager.

I 2012 var der 52 sager med 53 personer.

Og i 2013 var der 49 sager med 58 personer.

Politiet har også registreret en stigning i antallet af menneskesmuglere. Borgerkrigen i Syrien har betydet, at et øget antal syrere er kommet til Danmark med hjælp fra menneskesmuglere.

I 2012 blev 27 menneskesmuglere sigtet.

Og i 2013 blev 43 sigtet.