TV der bevæger dig

Tyskere lejer dansk jord

Majs til biogas er så god en forretning for tyske landmænd, at de ikke selv har jord nok. Derfor lejer de dansk jord i dyre domme.

Tyske landmænd lejer marker af deres danske kolleger til glæde for begge parter.

- Den her jordbund er guld værd for mig. Den er super. Det er en god forretning, siger den tyske landmand Stefan Klug, der er en af de mange tyskere, der forpagter jord i Danmark.

Danske landmænd lejer jord ud til tyskere til priser, der nærmer sig det dobbelte af, hvad en dansk landmand vil betale.

Forklaringen på de gode aftaler er tysk landbrugspolitik, der går målrettet efter at gøre det attraktivt at satse på afgrøder til energifremstilling.

Danmark sover i timen, lyder det fra landbrugets top.

- Vi må sige, at det har stået meget stille herhjemme omkring grøn energi fra landbruget, og specielt omkring biogas har det stået stille de sidste 10 år. Der er det altså væsentligt, at politikerne kommer i arbejdstøjet og får strikket nogle modeller sammen, så vi af den sikrer, at vi både får grøn energi og får løst nogle miljøproblemer, men også at landmændene får nogle ekstra indtjeningsmuligheder, siger Henrik Frandsen, der er formand for Sønderjysk Landboforening og viceformand i Landbrug & Fødevarer til Landbrugsavisen.

Tyskerne henter majs på marker helt op til Kolding.
 

Mest sete på tvsyd.dk