TV der bevæger dig

Udbetaling Danmark koster kommunerne millioner

De syd- og sønderjyske kommuner indhentede for halvandet år siden seks gange flere penge, end Udbetaling Danmark gør nu. Det koster kommunerne millioner. Det viser en rundspørge, som TV SYD har foretaget.

Indtil efteråret 2012 var det kommunerne selv, der indkrævede de penge, som kommunens borgere snyder sig til via socialt bedrageri. Men 1. oktober 2012 overtog Udbetaling Danmark det job fra kommunerne. De gør det bare ikke ligeså godt som kommunerne selv, og det kan ses i kommunekassen.

I Vejen Kommune blev der i de første seks måneder af 2012 hentet over 2,2 millioner kroner tilbage til kommunekassen, mens Udbetaling Danmark de seneste ni måneder kun har formået at indhente 75.478 kroner til Vejen Kommune

Tendensen er den samme overalt i Syd- og Sønderjylland. De kommuner, TV SYD har været i kontakt med, hentede alle som minimum dobbelt så mange penge ind, som Udbetaling Danmark gør nu. En opgørelse, TV SYD har lavet i ni af landsdelens kommuner, viser, at kommunerne hentede sammenlagt 8,346,230 kroner i første halvdel af 2012, mens Udbetaling Danmark siden 1.oktober 2012, kun har hentet 1.219.351 kroner.

En uholdbar løsning

I kommunen er de trætte af, at der ikke hentes så mange penge ind som tidligere. Det er blevet nemmere at snyde, og der kommer færre penge i kommunekassen.

- Det er ikke holdbart i længden, når vi selv har siddet med samme ydelser og har kunnet spare kommunen for flere penge på nøjagtigt de samme områder, siger Michael Hunderup.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra socialminister Karen Hækkerup (S), men Venstres socialordfører forlanger ændringer.

- Det er ikke godt nok, og det bekræfter jo kommunernes frygt for at overgive opgaven til Udbetaling Danmark. Hvis det her er tendensen, vil jeg efter sommerferien tage fat i socialministeren og få hende til at se på sagen, siger Eyvind Vesselbo (V) til TV SYD.