Udkantskvinder dør af oftere af hjertesygdomme

Kvinderne i Vest- og Sønderjylland har større risiko for at dø af en hjertesygdom end kvinderne i f.eks. storbyerne, siger Hjerteforeningen.

Det ligger klart efter Hjerteforeningen har offentliggjort en ny undersøgelse, der kaster lys over, hvor kvinderne har den største dødelighed som følge af hjertesygdomme.

Værst har de det i Esbjerg, Tønder, Varde og Aabenraa Kommuner, der alle ligger over landsgennemsnittet.

Niels Adler, der er presse- og kommunikationschef i Hjerteforeningen forklarer, at grunden til den store forskel på land og by skal findes i vidt forskellige livsstile:

- I byerne er der mere fokus på sundhed, end der er i landområderne. Her er det lettere for kvinderne at ændre livsstil, fordi deres omgangskreds tit og ofte også har en sund livsstil, siger Niels Adler til tvsyd.dk.

Han forklarer, at den højere uddannelse og indtægt, som kvinderne har i byen, også har noget at sige i sagen:

- Det gør det nemmere for kvinderne at forstå risiciene af en usund livsstil og mulighed for at gøre noget ved det.

Anderledes symptomer

En anden årsag til, at kvinderne i udkantsområderne oftere dør af hjertesygdomme skal ifølge Niels Adler findes i deres hverdag:

- Kvinderne på landet er på ingen måde pylrede. De har fokus på deres mænd og børn og glemmer derfor at gå til læge, hvis de pludselig selv har ondt et sted. Og det er på ingen måder godt, siger Niels Adler.

Symptomerne på at noget er galt med hjertet er meget anderledes hos kvinder end hos mænd.
 
Hvor mænd oplever trykken for brystet og stikken i armen, vil kvinder føle influenza-lignende symptomer, trykken i ryggen og smerter i kæben.

Kortet herunder viser i indekstal hvor i landet, kvinderne er mest udsat for at dø af hjertesygdomme. (Grafik: Hjerteforeningen)

Sundere kvinder koster mindre

Kortet viser i indekstal hvor i landet, kvinderne er mest udsat for at dø af hjertesygdomme.
Kortet viser i indekstal hvor i landet, kvinderne er mest udsat for at dø af hjertesygdomme.

Hjerteforeningen arbejder nu på en løsning, der skal målrette kampagnerne, så kvinderne i udkantsområderne forstår, at en sund livsstil er vigtig.
De er blandt andet ved at finde ud af, hvordan stress hænger sammen med hjertesygdomme hos kvinder. En faktor, der ind i mellem ikke er til at overse:

- Vi har eksempler på, at nogle af de kvinder, der sidder i en ambulance og er på vej på sygehuset med en blodprop, lige skal have givet deres mænd instrukser om, hvad de skal huske at gøre. Det er tankevækkende, siger Niels Adler.

For at undgå, at Danmark bliver delt op i A- og B-hold, der henholdsvis ikke dør og dør af hjertesygdomme, vil Hjerteforeningen også gerne have kommunerne til at skræddersy kampagner, der skal oplyse de udsatte grupper af kvinder om måder, hvorpå de kan undgå sygdommene.

- Vi taler også om store samfundsmæssige besparelser, hvis kvinderne lærte at leve sundere, siger Niels Adler.

Kravl før du kan gå

Hjerteforeningen har en helt enkelt opskrift på at undgå blodpropper:

? Lad være med at ryge
? Dyrk motion
? Få målt dit kolesteroltal - og bliv sat i behandling, hvis det er for højt
? Få målt dit blodtryk - og bliv sat i behandling, hvis det er for højt
? Undgå at blive for tyk

- Og man behøver ikke gå helt amok fra første dag, man dyrker motion, tilføjer Niels Adler.

- Hvis man ikke plejer at gå en tur - så gå en tur. Hvis man ikke plejer at spise et æble - spis et æble. Et skridt af gangen.