Unge strander i varmestuer for socialt udsatte

Stadig flere helt unge uden uddannelse og arbejde søger mod landets varmestuer og væresteder.

De burde være i fuld gang med livet, men er allerede gået i stå.
Et stigende antal helt unge mellem 18 og 25 år opsøger væresteder og varmestuer for at få mad og omsorg - særligt sidst på måneden, hvor pengene ikke længere rækker.

Det fortæller flere af landets største sociale organisationer, skriver Kristeligt Dagblad.

- Vi kan konstatere en øget tilstrømning af ganske unge mennesker til varmestuerne i de store og mellemstore provinsbyer. Der er flere og flere, der slet ikke får fat og indleder karrieren som varmestuebruger allerede som 18-årig, siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær.

Sønderborg og Vejle er blandt de byer, hvor korshærens varmestuer i stigende grad møder de helt unge. Ifølge organisationen er det unge uden uddannelse, uden praktikplads og uden arbejde - og i nogle tilfælde unge med misbrug.

- For blot et par år siden så vi aldrig de helt unge, men nu udgør de cirka en femtedel af vores brugere, især sidst på måneden, siger korshærsleder i Vejle Jens Lundsgaard.
 
Bekymringen er ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd velbegrundet. Nye septembertal herfra viser, at ledigheden for de 15-29-årige nu er steget til 12,7 procent, mens over 60.000 unge i Danmark bliver defineret som fattige.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kan unge i varmestuen ende som en blivende samfundstendens:

 - Vi oplever en ny form for polarisering og proletarisering, hvor vi ifølge OECD-fattigdomsgrænsen har fået et stort antal nye fattige. Fortsætter det på den måde, vil flere unge få et forsørgelsesproblem, blive langtidsledige og falde igennem det sociale system, siger han.