Ups!: Sådan tager du gode feriebilleder

Har du pakket kameraet ned i feriekufferten? Her har du nogle knivskarpe råd til at forevige de fantastiske ferieminder

Inden længe står man med mobilen eller kameraet i hånden, og skal fange øjeblikket, hvor familien skal have feriens første is nede ved stranden i Sydeuropa. Men hvordan er det nu med sollyset? Hvordan skal børnene stå? og hvad med de mørke aftenbilleder?

TV SYD har spurgt billedfotografen Anders Cornelius Madsen om ni gode råd til at få taget de bedste feriebilleder.

 

Ni råd til gode feriebilleder:

  • Aldrig stå i midten
Lad vær med at stå i midten af billedet. Prøv at tage billedet, hvor personerne står ude i en af siderne og vender en smule ind mod midten af billedet. Så kommer der mere bevægelse og liv i billeder.
 
  • Drop ”stå stille og smil”
Undgå at bed børnene om at stille sig op og smil. Bed i stedet for børnene om at gå derover, hvor du vil have billedet, og vent lidt. På et tidspunkt begynder ungerne at ignorere dig, og så kommer de gode billedermuligheder, hvor de leger og driller hinanden. Det kan give en naturlig situation, hvor man faktisk ser de aktive børn.
 
  • Slå blitzen fra
Bevæger man sig ind i en gammel kirke eller lignende, så vil mange mobiltelefoner eller kameraer typisk aktivere blitzen. En blitz rækker typisk kun tre til fire meter, så hvis man tager billeder af personer, vil man typisk få en helt mørk baggrund og en person i forgrunden, som bliver lyst for meget op. Slå i stedet blitzen fra. Det kan i mange tilfælde give nogle bedre billeder, selvom billederne kan blive mere grynet end med blitz.
 
  • Kom ind i skyggen
Udendørsbilleder af personer bliver typisk bedre, hvis de står i skyggen. Kom ind under et træ eller lignende. Varmt vejr og solcreme kan få folk til at skinne og blive lyst op som et æg. Er der ikke mulighed for skygge, så sørg for, at personen står med solen i ryggen. Så længe solen ikke er for langt nede på himlen, så vil personen få en fin silhuet.
 
  • Billeder i farten
Skal man fange et billede af den flotte kirke fra vinduet i udlejningsbilen, så sørg for at rul vinduet ned. Husk også at panorere med kameraet mod kirken og bliv ved med at tag billeder, indtil man er forbi stedet. Nogle kameraer har en sportsindstilling, som kan give hjælpe, når der er meget bevægelse i billedet.
 
  • Ned i øjenhøjde
Kom ned i øjenhøjde, lige meget hvor det er. Hvis børnene hænger i kanten af poolen, så gå ned i knæ og tæt på.
 
  • Gode aftenbilleder
Aftensituationer er tit stemningsfyldte og har et flot lys, men de kan være svære at fange, hvis ikke man holder kameraet helt stille. Derfor er det en god idé at tage et lille stativ med. Alternativt kan man fylde en pose med ris, som man kan modellere med og stille kameraet på. Husk igen at slå blitzen fra.
 
  • Korte videoklip
Tit kan et kort videoklip på fem til ti sekunder sige mere end et billede. Lav en hurtig panorering på stranden, markedet eller ved rutsjebanen og hør menneskene, larmen og bølgerne.
 
  • Læg kameraet
Det vigtigste råd fra fotograf Anders Cornelius Madsen er dog stadig at huske at lægge kameraet fra dig engang imellem. Du er jo på ferie.