Urimeligt at region vil vente halvt år

Urimeligt, at Region Syddanmark vil vente et halvt år med at løse problem med manglende mammografi-scanninger. Både privathospital i Vejle og ny klinik i Brejning er klar til at hjælpe med at løse problem.

I december åbnede en ny klinik for billeddiagnostik, Klinik Keller Park, i Brejning. Klinikken kan hver eneste dag scanne omkring 30 kvinder for knuder i brysterne. Men klinikken står gabende tom.

Direktøren for den nye klinik, radiograf Peter Christiansen, så TV SYD med undren søndag aften. Her måtte regionens næstformand, Poul-Erik Svendsen, indrømme, at det er for dårligt, at ca. 30.000 kvinder i Region Syddanmark mangler at blive scannet for brystkræft.

- Hvis ikke problemet er løst om et halvt år, vil jeg sørge for at de mange scanninger bliver udbudt til private, sagde Poul-Erik Svendsen i TV SYD.

Et halvt år er urimeligt

Det forstår regionschef Peter Borup Sørensen, Kræftens Bekæmpelse, slet ikke. Han forstår ikke, at regionen ikke omgående tager imod de tilbud om mammografi-undersøgelser, som er kommet.

- Det er ikke rimliegt at vente et halvt år, inden man begynder at løse problemet, siger han til TV SYD.

Ifølge statistiske tal, vil den ekstra ventetid på op til 10 måneder betyde, at ca. 10 kvinder dør af sygdommen.

Mangler læger og radiografer

Region Syddanmark har haft fem år til at udføre regeringens tilbud til alle kvinder mellem 50 og 69 år. Men da de fem år udløb ved nytår, manglede ca. 30.000 kvinder i Syddanmark at blive scannet.

Baggrunden er mangel på de læger, som skal se røntgenbillederne og på de særlige radiografer, som kan lave undersøgelserne.

Klinik står tom

I Brejning har Peter Christiansen den særlige uddannelse som mammografi-radiograf. Derfor han han valgt at satse på specielt undersøgelse af kvinders bryster i den nye klinik.

Klinikken har tilknyttet en speciellæge, som kan tolke billederne. Men der er ingen patienter endnu. Derfor kan Keller Park Klinik tilbyde at fjerne 30 sddanske kvinder fra ventelisten hver eneste dag.

Privathospital er også klar

Regionens tre mammografik-busser har ikke kunnet nå opgaven inden nytår.
Regionens tre mammografik-busser har ikke kunnet nå opgaven inden nytår.

Også Privathospitalet Mølholm i Vejle har meldt sig på banen med at tilbud til regionen. Her kan man endda også tilbyde operation, hvis scanningen skulle vise, at der er suspekte knuder i brysterne.

Og noget tyder på, at Region Syddanmark har sat skub i arbejdet med de manglende screeninger.

Samarbejde med private

Regionsrådsformand Carl Holst siger til TV SYD, at puklen skal væk - og det skal ske i et samarbejde med private udbydere.

Forvaltningen i Regionshuseet i Vejle er sat igang med at finde en model, så flest muligt kan screenes hurtigst muligt.

- Det handler ikke om det er offentlig eller privat, men om at borgerne får den bedste behandling.  Puklen skal væk - og det får vi ikke ved at bekrige hinanden, men ved at hjælpe hinanden, siger Carl Holst i en kommentar til tilbuddene fra to private udbydere efter TV SYD program søndag.