TV der bevæger dig

Utilfredshed med særbehandling af Christiania

Den københavnske fristad, Christiania, har fået en statsgaranti på sine lån på 100 %, fordi de havde svært ved at låne penge til vedligehold. Men det er unfair særbehandling, mener beboerne i yderområderne.

05:18

Husene på Christiania bliver renoveret med penge fra statsgaranterede lån - men der er ingen hjælp til udkantsområder i for eksempel Syd- og Sønderjylland. Foto: KNUD ERIK CHRISTENSEN

1 af 2

Tilbage i 2012 oprettede beboerne på Christiania en fond, som skulle købe fristaden fri af staten. En del af fondens grundlag var, at den også skulle stå for vedligeholdelse af Christianias bygninger, men det har vist sig, at det er for svært for fristaden at låne penge i banken.

Derfor er politikerne på Christiansborg nu kommet dem til undsætning. Regeringen, SF og Enhedslisten har nu justeret aftalen med Christianias fond, og lover nu at garantere 100 % af de lån, fonden optager. Før var det udelukkende 80 %, som staten stillede i garanti.

Den beslutning er der ingen forståelse for i vores område i dag. Her har mange boligsælgere i flere år tigget om hjælp til at garantere lån - en hjælp der altså nu går til København.

Ifølge folketingspolitiker Karina Lorentzen (SF) bør der ikke være særbehandling af Christiania. Hun mener, at ordingen med de statsgaranterede lån bør bredes ud, så også boligejere i yderområderne kan få hjælp til at få solgt deres huse.

Mest sete på tvsyd.dk