Venstreborgmester: Håndtryk er ikke en kommunal opgave

Regeringen har stillet et lovforslag om, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab. Det vækker stor debat blandt flere Venstreborgmestre.

To hænder mødes, griber om hinanden og trykker. Et håndtryk er for mange danskere bare et håndtryk, men nu skal håndtrykket måske til at være nøglen, der åbner døren til det danske land. 

quote

Min umiddelbare tanke er, at der er nogen ting, man ikke bør lovgive om, og et håndtryk ligger uden for den kategori.

Thomas Andresen, borgmester, Venstre, Aabenraa

Det mener regeringen, der har udarbejdet et lovforslag, hvor håndtrykket skal være en del af en ny ceremoni, der skal foregå, når en person skal have dansk statsborgerskab.

Men det forslag kritiserer flere Venstreborgmestre, og Aabenraas borgmester mener ikke, at det bør være en kommunal opgave. 

- Hvis man ønsker at gennemtvinge det her lovforslag, så synes jeg, at det bør være staten, der overtager den rolle, siger Thomas Andresen fra Venstre, og han kan sagtens forestille sig, hvordan det skulle foregå. 

- Man kan da nemt forestille sig en ceremoni på Statsforvaltningen, og så må det være nogle statsansatte, der udfører håndtrykket, siger Thomas Andresen, der dog ikke mener, at man bør lovgive om et obligatorisk håndtryk.

En bøde skal tvinge kommuner til at overholde reglerne
Men hvis kommunerne ikke vil overholde de måske kommende regler, så kan det ende med at koste dem dyrt. For hvis en kommunal repræsentant ikke afkræver et håndtryk i forbindelse med statsborgerceremonien, så vil det koste en bøde. 

Det viser et folketingssvar fra Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter Enhedslistens Stine Brix har spurgt til, hvilken straf det skal udløse ikke at kræve håndtrykket. 

quote

Jeg er absolut ikke for et håndtryk, men kommer loven, så følger vi den selvfølgelig.

Jørn Pedersen, borgmester, Venstre, Kolding

- Hvordan det bliver i praksis, det må vi se, siger Hans Peter Geil fra Venstre, der er borgmester i Haderslev, og Vejens borgmester understreger, at han ikke vil bryde reglerne, hvis de kommer. 

- Det er jo symbollovgivning, men hvis der kommer en lov, så er det loven, vi følger, siger Egon Fræhr fra Venstre, og den tanke deler han med Koldings borgmester. 

- Jeg er absolut ikke for et håndtryk, men kommer loven, så følger vi den selvfølgelig, siger Venstres Jørn Pedersen. 

Det obligatoriske håndtryk skaber også debat på de sociale medier. Her er det Venstres folketingskandidat Philip Tietje, der stiller op i Aabenraa, der kommenterer debatten på Twitter. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.