Vi kører uden om pantstationer

Langt færre forbrugere end ventet afleverer dåser og flasker til pantstationerne. Tyske dåser bliver sjældent genanvendt i Danmark.

Undgå køen ved flaskeautomaten. Sådan lyder tilbuddet fra Dansk Retursystem, som har bygget 12 pantstationer, blandt andet i Horsens og Esbjerg. Her kan du aflevere alle dine dåser og flasker i en stor pantsæk, men det gør de færreste forbrugere.

"Hvis man har en stor familie eller har holdt en stor fest, så er det rigtigt smart, at man kan aflevere det hele på én gang på vores pantstationer. Desværre er stationerne ikke blevet brugt så meget, som vi havde forventet. Så vi fortsætter med de 12 stationer, vi allerede har, men indtil videre bygger vi ikke flere", siger Lars Krejberg Petersen, som er administrerende direktør for Dansk Retursystem A/S.

Vil ikke køre langt

Forbrugerne kan købe pantsække på stationen eller i en del supermarkeder. Der er en QR-kode på pantsækken, og man sætter sit dankort eller pantkort i en automat på pantstationen. Så kommer pengene ind på kontoen indenfor 10 bankdage.

"Over 80 procent af de danske forbrugere kender vores pantstationer. Men kun 12-13 procent af dem vælger så at bruge stationerne. Brugerne er meget tilfredse, mens andre holder sig væk, fordi det er vigtigt for dem at få deres pant-betaling med det samme, eller fordi de ikke vil køre ret langt", siger Lars Krejberg Petersen.

Dansk Retursystems egne analyser viser, at forbrugerne højst vil køre 2,5 kilometer ekstra for at aflevere emballage på en pantstation fremfor det sted, de plejer at aflevere. 

Tager tyske dåser

Dansk Retursystem har brugt 33,6 millioner kroner på at etablere pantstationerne, som ikke har været rentable indtil nu. Til gengæld gør de det lidt lettere at komme af med de tyske grænsedåser, som man ikke kan få pant for i Danmark, og som ofte bliver spyttet ud af butikkernes flaskeautomater. Man må nemlig både fylde emballage med og uden pant i sækken, når man afleverer til en pantstation.

Der er ikke præcise opgørelser for, hvor mange tyske dåser, vi tager med over grænsen. Men i branchen gættes på mellem 650 millioner og op mod en milliard dåser. Blot 35 til 40 millioner af de tyske dåser bliver genanvendt til nye dåser via Dansk Retursystem. Resten ender i Tyskland, i skraldespandene eller i naturen.