Yderområder må vente længere på ambulancen

Syd- og sønderjyder, der bor uden for de større byer, kan ikke stole på, at ambulancen kommer inden for et kvarter.

Der er stor forskel på, hvor længe syd- og sønderjyder må vente på hjælp, når ulykken eller sygdommen bliver akut. Det viser de seneste statistikker for responstider på ambulancer i Region Syddanmark.

Bor man i Esbjerg, kan man regne med, at ambulancen kommer efter 6 minutter. Men borgere i Varde må mere end hver 5. gang vente længere end de 15 minutter, VK-regeringen satte som mål for ambulancernes responstid.

Formand for Præhospitalsudvalget i regionen, Thyge Nielsen (V), er opmærksom på forskellene. Men han mener ikke, at statistikken kan stå alene:

-De steder, vi har problemer, er i nogle af kommunernes yderområder. Fx i oplandet til Varde og på Nordals Sydals. Men her har vi lokalordninger, som ikke tæller med i statistikkerne, fortæller han til TV SYD.

I udkanten af kommunerne har regionen lavet aftaler med hjemmesygeplejesker, der kan komme før ambulancen og give førstehjælp.

-Så det er ikke ensbetydende med, at der ikke kommer hjælp inden for de 15 minutter, siger Thyge Nielsen.

Han understreger også, at ventetiden aldrig kan blive den samme i hele landsdelen.

-Vi vil aldrig nogensinde komme derhen at vi kan få den samme dækning overalt.

Jeg tror at os der bor ude i landområderne vi er godt klar over, at vi har ikke et sygehus eller en ambulance om næste hjørne, siger Thyge Nielsen, der selv bor i Varde kommune.

Fra d. 1. januar er der blevet sat en ekstra akut lægebil ind i Varde.

 

De tilfælde, hvor der går længere tid en 15 minutter (i procent):