TV der bevæger dig

Dansk mindretal får mere end 500 millioner: Men hvor mange er de?

Ingen kender størrelsen på det danske mindretal, selvom den danske stat hvert år sender over en halv milliard kroner til mindretallet i Sydslesvig.

07:19

1 af 2

Pengene skal ifølge de officielle tal fordeles mellem de ca. 50.000 mindretals-danskere, men antallet af danskere kan reelt være langt mindre. Det fastslår eksperter i mindretallet overfor TV SYD.

- For tiden i 2014 der vil jeg vove pelsen og sige, at der er nok 40.000, siger Jørgen Kühl, der er tidligere lektor ved Institut for Grænseregionsforskning og nuværende rektor på A. P. Møller Skolen i Slesvig.

Endnu længere ned går forfatter og journalist Egon Clausen, der har boet i mindretallet i tre måneder for at skrive en bog:

- Min vurdering er, at der er ca. 20.000, som har det danske sindelag syd for grænsen, siger han til TV SYD.

De danske myndigheder kan ikke tjekke, hvor mange der egentligt er i mindretallet.

Ifølge København-Bonn erklæringen fra 1955 må myndighederne ikke efterprøve bekendelsen til dansk kultur og dansk nationalitet.

Hvis der, som Egon Clausen mener, kun er 20.000 i mindretallet, så svarer det til en årlig udgift til hver mindretalsdansker på ca. 25.000 kroner. Disse penge går til kulturlivet, skoler og foreningslivet.