TV der bevæger dig

Hård anklage: Dansk mindretal er et dyrt teaterstykke

Det danske mindretal er ikke andet end skuespil for millioner. Så kontant er meldingen fra Egon Clausen, der har skrevet en bog om mindretallet.

07:04

1 af 2

00:48 Luk video

- Sommetider kan man få den mistanke, at det danske mindretal opfører et stort teaterstykke der hedder "danskhed", siger forfatter og journalist Egon Clausen til TV SYD.

Han har skrevet en bog om det danske mindretal efter tre måneders ophold syd for grænsen. Han mener ikke, at det danske mindretal længere har særligt meget at gøre med Danmark og danskhed.

- Det danske mindretal sidder rundt om et bål og synger danske sange, vifter med dannebrog og hører danske taler om danskhed. Men der er ikke én eneste af dem, der tør indrømme den kendsgerning at det bål, der skulle være inde i midten, er gået ud, siger Egon Clausen.

Dermed går han imod store dele af det danske mindretal, der siger til TV SYD, at de føler sig danske. Men det er rent skuespil, mener Egon Clausen.

- Hvis der er en enkelt flamme tilbage i bålet, så skyldes det udelukkende, at der bliver tilført støtte nordfra, siger Egon Clausen.

Hør Egon Clausen fortælle om det, han kalder, et stort teaterstykke i klippet herunder.

Hør Jon Hardon Hansen, der er formand for Sydslesvigsk Forening, svare på kritikken mandag aften kl 19.30 i TV SYD.

Mere kultur