Danmark sender kampvogne mod Tyskland

99 danske kampvogne af typen Leopard 1 kører i disse dage fra depoter i Jylland og derefter fra Sjælland mod den dansk-tyske grænse.

Mere end tyve år efter Den Kolde Krigs afslutning har forsvaret omsider ved at sælge og skrotte den kampvognstype, der med i alt 230 køretøjer udgjorde rygraden i det danske koldkrigsforsvar på land, skriver Berlingske Tidende.

Kampvognene, der indbringer mere end en snes millioner kroner, er solgt til et privat, tysk firma i Flensborg, og er de første i et forestående større udsalg af koldkrigsmateriel. De kostede angiveligt mellem otte og ti millioner stykket i 1970erne.

Sælger materiel for 200 millioner

Chefen for handelsafdelingen i Forsvarets Materieltjeneste, Henning Uldal, vurderer, at forsvaret skal sælge materiel for et par hundrede millioner kr. i de kommende år.

En af grundene til, at det gamle koldkrigsmateriel stadig befinder sig på hylderne, skal findes i forsvarets beskedne salgsorganisation. Til at forberede det omfattende papirarbejde med tilhørende eksporttilladelser, finde kundeemner og forhandle kontrakter har materieltjenesten ansat en sælger og en chef.