Dansk parti kan skrive historie – på papiret burde det ikke kunne lade sig gøre

Mindretallets parti SSW har medvind op til delstatsvalget i Slesvig-Holsten. Meningsmåling viser det bedste valgresultat i 72 år.

Det danske mindretals parti SSW kan få sit bedste valgresultat siden 1950, når der søndag den 8. maj er delstatsvalg i Slesvig-Holsten. 

Nye meningsmålinger fra de tyske tv-stationer ARD og ZDF giver SSW fem procent af stemmerne til delstatens parlament Landdagen. Så stærkt har partiet, som i høj grad bruger viking-retorik i sine kampagner, aldrig stået før. Ved det seneste valg i 2017 fik SSW blot 3,3 procent. 

Fem procent vil kunne veksles til fire mandater og måske endda til en plads i delstatens regering. Fra 2012 til 2017 sad SSW for første gang i regering, sammen med det socialdemokratiske SPD og De Grønne.

Fra rød til blå

Nu står SPD svagt i meningsmålingerne, mens det konservative CDU med ministerpræsident Daniel Günther i spidsen har fremgang.

Så måske skal SSW bejle til den blå blok for første gang, siger Jørgen Møllekær. Han er chefredaktør for Flensborg Avis, som er mindretallets avis.

quote

Man kan ikke afvise, at SSW går i regering med CDU

Jørgen Møllekær, chefredaktør, Flensborg Avis.

- SSW er venstreorienteret på socialpolitikken og andre områder. Men partiet er til centrum-højre, når vi snakker om infrastruktur, for eksempel behovet for mere motorvej i et lidt underudviklet Slesvig-Holsten. Så man kan ikke afvise, at SSW går i regering med CDU denne gang, siger Jørgen Møllekær.

Masser af medvind

SSW er også parti for det frisiske mindretal. Cirka 10.000 borgere i Slesvig-Holsten taler frisisk, og endnu flere forstår sproget. 

Som mindretalsparti har SSW traditionelt hverken hørt til rød eller blå blok. Så det var på flere måder historisk, da SSW i 2012 kom i regering i Slesvig-Holsten.

I september 2021 skrev partiet så historie igen, da Stefan Seidler blev valgt ind i Forbundsdagen i Berlin. Det var første gang i 68 år, at SSW blev repræsenteret i det nationale parlament.

Tyske sympatistemmer

Umiddelbart burde det ikke kunne lade sig gøre, når kun cirka 50.000 borgere i Slesvig-Holsten menes at være dansksindede. 

Men partiet får også en del ”sympatistemmer” fra "almindelige" tyskere. For SSW fører ikke kun politik for mindretallet, understreger Lars Harms, som er partiets spidskandidat til Landdagen.

- Vi kigger på, om der findes ideer i Danmark og resten af Skandinavien, der også kan omsættes her i Slesvig-Holsten, og som kan komme alle borgere til gode. Det kan der for eksempel på socialområdet, hvor mange borgere ikke er i stand til at betale de høje omkostninger her i Nordtyskland, siger Lars Harms.

Corona og telefax

Han fremhæver også digitalisering som et vigtigt valgtema.

quote

I Tyskland faxer vi frem og tilbage mellem myndighederne

Lars Harms, spidskandidat, SSW

- Der er Danmark langt foran Tyskland, og det så vi meget tydeligt under corona-krisen. I Danmark fik man digitalt en invitation til at blive vaccineret med en termin, og i Tyskland skulle man kæmpe for at få sin termin. I Tyskland faxer vi frem og tilbage mellem myndighederne, og her kan vi lære meget af Danmark, siger Lars Harms.