TV der bevæger dig

Dansker skal være overborgmester i nordtyske Rostock

Claus Ruhe Madsen er den første person uden tysk statsborgerskab, der bliver overborgmester i en tysk by.

46-årige Claus Ruhe Madsen er født i København, men flyttede som ung til Vestjylland med sine forældre, inden han selv flyttede til Tyskland. Foto: Ritzau

Søndag har flertallet af vælgerne i den nordtyske havne- og handelsby Rostock peget på en dansker som deres næste overborgmester. 

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Der er tale om danske Claus Ruhe Madsen, som i anden og sidste valgrunde vinder over sin modstander, tyske Steffen Bockhahn fra venstrepartiet Die Linke.

Dermed er Claus Ruhe Madsen den første person uden tysk statsborgerskab, der bliver overborgmester i en by i Tyskland.

46-årige Claus Ruhe Madsen er født i København og opvokset i Vestjylland. Han har fortsat sit danske statsborgerskab trods posten som overborgmester i den tyske by Rostock Foto: Scanpix

Ved søndagens valg får danskeren 57,1 procent af stemmerne.

Han har stillet op som løsgænger, selv om flere partier i Rostock har spurgt, om han kunne tænke sig at stille op for dem.

Første valgrunde blev afholdt den 26 maj, og her var det også danskeren, der trak flest stemmer og placerede sig på en klar førsteplads. 

Han fik dog ikke mindst halvdelen af stemmerne, hvorfor en ny valgrunde skulle til for at afgøre borgmestervalget.

46-årige Claus Ruhe Madsen er tilflytter og har boet i Rostock i 25 år, hvor han har en kæde af møbelforretninger. Under valgkampen har han cyklet rundt på sin ladcykel for at møde borgerne, og han har delt såvel pølsehorn som strømper ud.

Danske Claus Ruhe Madsen er med 57,1 procent af stemmerne valgt som overborgmester i den nordtyske by Rostock efter anden valgrunde, skriver nyhedsbureauet dpa søndag aften klokken 20.

Møbelhandler Claus Ruhe Madsen stiller op til anden og sidste runde af borgmestervalget i Rostock i Tyskland.

Indbyggerne i den nordtyske havne- og handelsby Rostock skal søndag træffe et - i Tyskland - usædvanligt valg.

De skal stemme om, hvem der skal være Rostocks næste overborgmester: Skal det være tyske Steffen Bockhahn eller modstanderen Claus Ruhe Madsen, der er født og opvokset i Danmark?

Ender Claus Ruhe Madsen med at vinde valget, bliver han den første person uden tysk statsborgerskab, der bliver overborgmester i en by i Tyskland.

Søndagens valg er anden og sidste runde af borgmestervalget i Rostock. Første runde blev afholdt den 26. maj, og her var det Claus Ruhe Madsen, der trak flest stemmer og placerede sig på en klar førsteplads.

Rostock i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern. Foto: Google Map

Efter 20 år i Rostock stadig dansk statsborger

Den danske tilflytter har boet i Rostock i 25 år og har en møbelforretning. Under valgkampen har han cyklet rundt på sin ladcykel for at møde borgerne, og han har delt såvel pølsehorn som strømper ud.

Om sit kandidatur har 46-årige Claus Ruhe Madsen tidligere sagt:

- Jeg har været meget engageret som erhvervsdrivende og i forskellige foreninger og synes, at det kunne være meget spændende at være med til at styre, hvor vores 800 år gamle by skal føres hen.

- Byen skal moderniseres

Politisk har Claus Ruhe Madsen især fokus på miljøet, erhvervslivet og digitalisering. Han vil modernisere Rostock, som ifølge ham "hænger fast i fortiden". Han vil blandt andet renovere havneområdet ud til Østersøen og arbejde for bedre kollektiv trafik og flere cykelstier.

Skolerne skal digitaliseres, plastikservice skal ud af byen, og så skal der - hvis det står til Claus Ruhe Madsen - bygges et nyt teater.

Desuden vil han arbejde for, at flere kommer i arbejde, at erhvervslivets forhold forbedres, og at der kommer bedre handelsforbindelser til Danmark og Sverige, der ligesom Rostock har kyst ud til Østersøen.

Claus Ruhe Madsen fik 34,6 procent af stemmerne ved første valgrunde i slutningen af maj. Hans nærmeste modstander, Steffen Bockhahn fra venstrepartiet Die Linke, fik 18,9 procent af stemmerne.

Fordi ingen af kandidaterne fik mindst halvdelen af stemmerne, skulle de to, der fik flest, dyste mod hinanden i en ny valgrunde.

Under valgkampen har Claus Ruhe Madsen bemærket, at det har skabt en vis interesse blandt vælgerne, at han kommer fra Danmark.

- Jeg kan mærke, at mange synes, det er spændende, at jeg er dansk. Danskere er ofte lidt mere pragmatiske, fortalte han tidligere.

Claus Ruhe Madsen stiller op som løsgænger, selv om flere partier i Rostock har spurgt, om han kunne tænke sig at stille op for dem.