TV der bevæger dig

Dansksindede i Tyskland diskuterede danskhed

Kulturministeriet undersøger, hvad vil det sige at være dansk. Det skal samles i en Danmarkskanon. Også syd for grænsen kan man komme med forslag.

Over 100 mennesker var mødt op til Danmarksmøde i Flensborg. Foto: Kim Gram, TV SYD

Hvad vil det sige at være dansk? Det spørgsmål har været heftigt debatteret på det seneste. Derfor er Kulturministeriet er i gang med at undersøge sagen.

I oktober måned er der arrangementer rundt om i landet. De skal samle danskernes bud på traditioner, vaner og værdier, der gør os til særligt danske. Det hele bliver samlet i en danmarkskanon.

Blandt de handlende syd for grænsen var de umiddelbare svar: røde pølser, leverpostej, frikadeller og en ribbensstegssandwich med Cocio. Mens de mere gennemtænkte svar lød: demokrati, stemmeret, ytringsfrihed og hospitalsvæsenet.

Men også syd for grænsen kan man komme med forslag. Onsdag aften var over 100 mennesker mødt op til Danmarksmøde i Flensborg.

For mig er uddannelseskulturen noget særligt dansk. Men i den anden grøft skal også nævnes midsommer. Det er noget unikt og enestående, vi har.

Bjarne Truelsen, Flensborg

- Betydningen af sindelagsfrihed, kender man til hernede. Det andet er evnen til at forholde sig til sig selv. Der er en lang tradition for diskussioner om danskhed hernede, sagde generalkonsul i Flensborg, Henrik Becker-Christensen, til TV SYD under onsdagens møde.

Biblioteket i Flensborg osede hele dagen af danskhed med rødternede duge og kolonihavestemning med sildemadder.

- For mig er uddannelseskulturen noget særligt dansk. Men i den anden grøft skal også nævnes midsommer, som helt klart skal med i en danmarkskanon. Det er noget unikt og enestående, vi har, sagde Bjarne Truelsen fra Flensborg.

Men selvom man føler sig dansk syd for grænsen, så er det alligevel anderledes.

- Vi skal hele tiden definere os selv, i forhold til, hvad vil det sige at være dansk i et tysk flertal, sluttede Bjarne Truelsen.

I det danske mindretal mener de ikke, ifølge generalkonsulen, at der en færdig opskrift på at være dansk. Så de er glade for, at Kulturministeriet også tager debatten op syd for grænsen. Det giver en styrket bevidsthed.

Planen er at Danmarkskanonen kan udgives sidst på året. Man kan stadig nå at komme med forslag til, hvad den skal indeholde. Det kan man gøre på hjemmesiden danmarkskanon.dk

Mest sete på tvsyd.dk