Ekspert: Danske bilister kan slippe for tysk vejskat

Selvom det står sort på hvidt i regeringsgrundlaget, og selvom flere tyske medier har mejslet det i granit, er det fortsat usikkert, om udenlandske biler i fremtiden skal betale afgift for at køre på de tyske motorveje.

Det vurderer SDU-lektor Moritz Schramm, som har fulgt de tyske regeringsforhandlinger, der onsdag resulterede i et underskrevet regeringsgrundlag.

- Det ser ud til, at Angela Merkel og socialdemokraterne har givet sig på dette og er kommet med en åbning. Men der står fortsat en del bagdøre åbne for, at det ikke bliver til noget alligevel, siger Moritz Schramm, lektor på Syddansk Universitet (SDU).

Forslaget kan blandt andet falde på at være i strid med EU-retten, hvilket også står nævnt i aftalen mellem de tre partier i den store koalition.

Merkel har under valgkampen forsikret, at der ikke indføres en vejskat i hendes regeringstid.

Forslag fra CDU

Alligevel har forbundskansleren tilsyneladende givet efter for forslaget, der kommer fra CDU's søsterparti CSU i Bayern. Forslaget har været et ultimativt krav fra det bayerske parti.

- Alle partier har brug for deres mærkesager, og CSU i Bayern har med denne sag fundet sin mærkesag, som de har forhandlet sig frem til.

- Under valgkampen var det lidt pinligt, synes jeg, at det emne, der blev diskuteret mest, var skattesagen med bilister, siger Moritz Schramm.

Partierne har, efter at regeringsgrundlaget blev underskrevet onsdag, fortsat diskuteret fortolkningen af vejskatten.

- Socialdemokraterne tolker den samme aftale lidt anderledes end CSU. SPD siger, at man vil vurdere, om det er muligt, men at man ikke har truffet en endelig beslutning om faktisk at indføre det, siger Schramm.

I regeringsgrundlaget står, at bilister, hvis biler ikke er indregistreret i Tyskland, skal bidrage til finansieringen af de tyske motorveje.

Men vejskatten bliver kun indført i 2014, hvis den ikke er i strid med EU-retten og ej heller koster tyske bilister ekstra penge.

Med disse sidste punkter har CDU og SPD sikret sig en kattelem til at undgå vejskatten.