Farmor holder højskoleferie med sine 12 børnebørn

Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD
Udgivet

Alice Nyholm har haft samtlige af sine 12 børnebørn med på højskole hver sommer, fra de var 6 år, til de blev konfirmeret.

På Jaruplund Højskole er familiekurset "Tag med Marco Polo til verdens ende" i fuld gang. Familierne skal bygge en tømmerflåde og sejle en håndlavet udgave af Marco Polo over på den anden side af højskolesøen.

Hver eftermiddag er der arrangeret fællesaktiviteter for børn og voksne, men formiddagen foregår opdelt i aldersgrupper.

En af familierne, der er med til det, er 79-årige Alice Nyholm fra Vejen med to af sine børnebørn 10-årige Danisha Nyholm Nielsen og 7-årige Jasmina Nyholm Nielsen.

- Det er en fantastisk oplevelse at have sammen med dem. I går sagde en af dem til mig, 'farmor jeg elsker dig'. Det er jo et udtryk for, at de er glade for at være her, og det gør mig glad, fortæller Alice Nyholm.

Her møder du TV SYD's Sommertour 2024:

Sommertour-bussen kører rundt i det syd- og sønderjyske i ugerne 27-32 og sender live fra et nyt sted hver aften klokken 19.30.

Uge 27

Torsdag: Tyrstrup Kro og Dyvig Badehotel

Uge 28

Mandag: Riplay Legepark, Ribe

Tirsdag: Skulpturpark Billund

Onsdag: Sønderborg Havnebad

Torsdag: Madsby Legepark, Fredericia

Fredag: Egtvedpigens Grav og Økolariet, Vejle

Det er fjerde år, at Danisha Nyholm Nielsen og Jasmina Nyholm Nielsen er med deres farmor på højskole i sommerferien, men første gang på Jaruplund Højskole. Hvert år går turen nemlig til en ny højskole, og den del af sommerferien er noget, børnebørnene ser frem til.

- Jeg kan godt lide, at vi laver forskellige aktiviteter. Hver dag er det en overraskelse, hvad vi skal lave, og vi kommer på ture og oplever noget nyt hele tiden, siger Danisha Nyholm Nielsen.

Danisha Nyholm Nielsen har på tre dage fået to nye venner på højskoleopholdet.

Flere tager på højskole

Antallet af kursister på korte kurser stiger på Jaruplund Højskole. Det er primært danske kursister, der tilbringer deres ferie på højskolen, der ligger 6 kilometer fra Flensborg.

Ifølge kursusleder, Jens Horstmann, er højskolernes formål at danne mennesker ved at skabe rammer, der kræver, at de skal forholde sig til hinanden som for eksempel med en leg, der handler om samarbejde.

I 2016 havde højskolen 664 kursister, og i 2023 var tallet steget til 1.025 kursister. Især familiekurserne er populære.

- Der er aktiviteter for alle aldre, og så er det en sjov måde at være sammen som familie, hvor der også er et lidt større, men nært fællesskab med andre, siger Jens Horstmann, der er kursusleder på det udsolgte familiekursus med 55 deltagere.

Korte og lange kurser

Et ophold på højskole kaldes et kursus, og der skelnes mellem korte og lange kurser.

Et kort kursus varer mellem 1 og 7 uger. Lange kurser varer mellem 2 og 12 måneder.

Kilde: Højskolernes Hus

Flere højskoler i Syd- og Sønderjylland melder ligesom Jaruplund Højskole udsolgt på mange af deres sommerkurser. Det afspejler det generelle stigende antal danskere, der holder sommerferie på højskole, som tal fra Danmarks Statistik viser.

Bidt af højskoleånden

Siden Alice Nyholm var 18 år, har hun været på et utal af højskolekurser. De har budt på alt fra golf til litteratur og operasang.

- Jeg er fuldstændig bidt af højskoleånden. Jeg elsker at møde andre mennesker, synge fra højskolesangbogen og dyrke mine forskellige interesser sammen med ligesindede, fortæller Alice Nyholm.

Inden aftensmaden serveres nyder Alice Nyholm en eftermiddagsdrink sammen med de andre voksne.

Netop fordi hun er så bidt af højskolelivet, kan hun ikke lade med at dele sin begejstring med sine børnebørn. Dem har hun 12 år, og de har alle sammen været med hende på højskole i sommerferien, fra de var 6 år, til de blev konfirmeret.

- Det er den alder, børnene får mest ud af at komme med, for der kan de undvære deres farmor og være sammen med de andre børn og deltage selvstændigt i aktiviteterne, siger den erfarne højskolekursist. 

Charterrejser duer ikke

De mange højskoleophold med børnebørnene har Alice Nyholms fire børn takket hende for mange gange, for det er ikke en helt billig affære. For familiekurset på Jaruplund Højskole med sine to børnebørn har Alice Nyholm betalt 11.000 kroner.

Mens de voksne får en drink, leger børnene med hinanden og de tidligere højskoleelever, der hjælper til med at afvikle kurset sammen med Jens Horstmann.

For de penge ved hun godt, at hun kunne tage pigerne med på en charterrejse sydpå, men det ville slet ikke berige dem på samme måde, mener hun.

- På en højskole er man åben over for andre mennesker, det er man ikke på en charterrejse, der ville vi lukke os om os selv og kun være sammen os tre. Her får vi udvidet vores horisonter på flere planer, siger Alice Nyholm.

Der findes forskellige højskolekurser for familier, hvor børn og voksne er sammen i forskellige grad.

Det er også noget af det hendes barnebarn godt kan lide ved at komme med farmor på højskole.

- Man får altid nogle nye venner, jeg har allerede fået to nye venner, fortæller Danisha Nyholm Nielsen.

Livreddere advarer om farlig vind og revlehuller

Video: TVSYD ARKIV
Udgivet

TrygFonden Kystlivredning opfordrer badegæster og udøvere af vandaktiviteter til at være opmærksomme på pålandsvind og fralandsvind, inden de begiver sig ud i vandet.

Opfordringen kommer, efter at livreddere flere steder i landet havde travlt i weekenden, hvor det varme sommervejr trak mange mennesker til strandene.

- Vi kigger ind i en periode med vind, der kommer relativt kraftigt for årstiden fra alle mulige hjørner, og derfor skal vi have råbt vagt i gevær, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Kan skabe revlehuller

Fralandsvind er en betegnelse for vind, der blæser fra land og ud over havet. Pålandsvind er et udtryk for vind, som blæser fra havet og ind over land.

- Pålandsvind er der, hvor man oplever, at der kommer liv i vandet og større bølger. Det øger strømmen i vandet, og det kan man blive fanget i - de her såkaldte revlehuller. De er globalt set den største årsag til, at folk omkommer i vand, lyder det fra Anders Myrhøj.

Han tilføjer, at TrygFondens kystlivreddere anviser til områder på stranden, hvor der ikke er aktive revlehuller. Derfor er det en god idé at søge ned til de områder, hvor der er livreddere, hvis man vil i vandet, siger Anders Myrhøj.

Travl weekend - uden livredninger

Ifølge Anders Myrhøj var der ingen livstruende situationer ved de sydjyske strande. Men især på Lakolk Strand - som er en af Nordeuropas største strande - skabte sommervejret stor travlhed hos livredderne, som blandt andet måtte hjælpe med at bringe børn og forældre sammen.

I løbet af uge 29 har livredderne blandt andet haft travlt med at bringe børn i baderinge i land og behandle badegæster for skader.

De seneste uger har livredderne på landsplan været i vandet flere end 600 gange for at advare folk, når de så farlig adfærd på vandet.

TrygFondens kystlivreddere til stede på 34 strande og havnebade rundt omkring i landet.

To kommuner har nu fået ét års regn - 'meget usædvanligt'

Foto: Michael Nielsen, TV SYD
M
Udgivet

Som de eneste kommuner i landet, har Vejen og Vejle Kommune nu rundet det gennemsnitlige årsnedbør i Danmark.

Den gældende klimanormal for årsnedbør hedder 759,1 millimeter. Mandag ligger det fast, at to kommuner i Danmark for året nu har passeret denne mængde.

Det er Vejen Kommune, som har fået 781,3 millimeter nedbør og Vejle med 768,9 millimeter, fortæller DMI.

- Det er meget usædvanligt, at klimanormalen for årsnedbør overgås allerede nu. Hvis man ser på sidste år, der var det vådeste år registreret af DMI, så skulle man helt hen i anden halvdel af september, før årets vådeste kommune, Billund, passerede de 759,1 millimeter, fortæller Frans Rubek, Klimatolog ved DMI.

Dog skal man have for øje, at disse områders årsnedbør generelt ligger over landsgennemsnittet.

Hos DMI har man ikke på nuværende tidspunkt aktuelle rapporter, der viser klimanormalen fordelt på kommuner.

Dog viser en ældre rapport fra DMI, at Vejen kommunes årsnedbør gennemsnitligt lå på 960 millimeter i perioden 2006-15, mens Vejles i samme periode lå på 919 millimeter.

Derfor rammes Syd- og Sønderjylland hårdt

Klimatologisk set, har Syd- og Sønderjylland altid været et vådt område. Det er ikke taget ekstra til i særligt dette område, men derimod hele landet, de senere år fortæller Sebastian Pelt, Meteorolog DMI.

Men årsagen til, at Syd- og Sønderjylland er mere våd end andre landsdele, findes der en god forklaring på.

- En del byger dannes ind over land i sommerperioden, hvilket medfører regn i området. Derudover kommer der, særligt i vinterperioden, en del regn ind fra havene i vest, hvor Syd- og Sønderjylland tager i mod størstedelen af den, hvorefter det aftager, som bygerne bevæger sig østpå, siger Sebastian Pelt.

Endvidere forklares det, at den regn, som bevæger sig nordpå fra Tyskland ikke forstyrres af hav, som ofte får regnbyger til at aftage, og derfor uforstyrret rammer Syd- og Sønderjylland, i modsætning til eksempelvis Fyn.

Stor mængde regn søndag og mandag

Billund har til dato fået 745,7 millimeter nedbør, og lå sidste år på hele 1228,6 millimeter. De ventes dog ikke at overgå klimanormalen i dag, da regnvejret, der faldt mandag morgen, er på vej mod nordøst.

Særligt det seneste døgn har vandet silet ned. Ved Horsens/Bygholm har man fået mest nedbør i Syd- og Sønderjylland, da der er faldet 36,7 millimeter.

Rekordkommunerne Vejen og Vejle har søndag og mandag indtil kl. 9:00 sammenlagt fået henholdsvis 29,9 og 27,2 millimeter, hvorfor de altså har passeret klimanormalen.

Om kommunerne kommer op og rammer samme eller større nedbørsmængde som Billund gjorde sidste år, tør Sebastian Pelt ikke spå om. Dog er det sandsynligt, at de runder 1000 millimeter.

- Jeg tør godt spå, at Vejen og Vejle kommer over 1000 millimeter, medmindre noget går helt galt. Oktober og dernæst august plejer at være de vådeste måneder, og får vi den normale mængde regn resten af året, så når vi den mængde, siger Sebastian Pelt.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com