TV der bevæger dig

Flensborg Avis skal betale millioner i mediestøtte tilbage

Mere end 3,5 millioner i mediestøtte skal tilbagebetales. Det har Medienævnet afgjort. Chefredaktøren mener, at nævnet tolker loven forkert.

00:23

Chefredaktør Jørgen Møllekær forsikrer, at den manglende millionstøtte ikke kommer til at koste medarbejdere jobbet på Flensborg Avis. Video: Arkiv, TV SYD.

Chefredaktør Jørgen Møllekær forsikrer, at den manglende millionstøtte ikke kommer til at koste medarbejdere jobbet på Flensborg Avis. Foto: Arkiv, TV SYD

1 af 2

Flensborg Avis skal tilbagebetale 3.650.976,01 kroner i mediestøtte.

Den offentlige støtte fra Sydslesvigudvalget til Flensborg Avis for 2015 udgør mere end halvdelen af avisens samlede drift. Dermed mener Medienævnet, at Flensborg Avis overtræder betingelserne for at modtage mediestøtte.

- Jeg er stærkt forundret over Medienævnets afgørelse. Jeg mener klart, at de tolker loven forkert, skriver chefredaktør Jørgen Møllekær i en pressemeddelelse på Flensborg Avis’ hjemmeside.

Når den offentlige støtte udgør mere end 50 procent af driften, kan avisen ifølge Medienævnet ikke betegnes som et privat selskab. Den fortolkning er chefredaktøren ikke enig i.

Vi har sørget for at tage de nødvendige forholdsregler. Så ingen behøver at frygte for deres job.

Jørgen Møllekær, chefredaktør, Flensborg Avis

- Flensborg Avis er en privat virksomhed og et aktieselskab, og vi har før argumenteret for, at kulturstøtten fra Sydslesvigudvalget ikke er at sidestille med offentlig støtte, siger Møllekær.

Formanden for Sydslesvigudvalget er enig med chefredaktøren.

- I Sydslesvigudvalget er vi helt klar over, hvor stor og alvorlig en situation det er for Flensborg Avis. Jeg har flere gange skrevet til kulturministeren for at fortælle ham, at vi er et enigt Sydslesvigudvalg, der ønsker en ændring af mediestøtteloven, siger Kim Andersen (V).

Hans bakkes op af Enhedslistens medlem af Sydslesvigudvalget.

- Det er en meget kritisk situation, som Medienævnets afgørelse bringer Flensborg Avis i. Som avis for mindretallet er Flensborg Avis ikke i direkte konkurrence med andre danske aviser og kan ikke sammenlignes med andre mediers vilkår. De er i en situation, hvor offentlig støtte er nødvendig, hvis vi ønsker en dansksproget avis i Sydslesvig, skriver Christian Juhl fra Enhedslisten i en pressemeddelelse til TV SYD.

I Sydslesvigudvalget er vi helt klar over, hvor stor og alvorlig en situation det er for Flensborg Avis. Jeg har flere gange skrevet til kulturministeren for at fortælle ham, at vi er et enigt Sydslesvigudvalg, der ønsker en ændring af mediestøtteloven.

Kim Andersen, formand, Sydslesvigudvalget, Venstre

Han opfordrer nu kulturministeren til at gå ind i sagen.

- Kulturminister Bertel Haarder har ved flere lejligheder stillet i udsigt, at der måtte findes en løsning for Flensborg Avis. Det er nu, han skal handle. Det er vigtigt, at vi hurtigt finder et flertal i Folketinget, der vil sikre avisens økonomi, skriver Christian Juhl.

På Flensborg Avis understreger chefredaktøren, at den manglende mediestøtte ikke kommer til at koste medarbejdere jobbet.

- Vi har styr på økonomien, da vi var forberedt os på, at det her kunne blive problematisk. Så vi har sørget for at tage de nødvendige forholdsregler. Så ingen behøver at frygte for deres job.

Han vil fredag kontakte Folketingets kulturudvalg for at få ændret lovgivningen.

- Christiansborg bliver nødt til at forstå at begge mindretalsaviser i grænselandet skal behandles ens. Det kan ikke være rigtigt, at Der Nordschleswiger kan få mediestøtte, når Flensborg Avis ikke kan, slutter chefredaktør Jørgen Møllekær.

Mere kultur
Mest sete på tvsyd.dk