Fugleinfluenza: Trusselsniveau nu ændret fra lav til høj

Risikoen for fugleinfluenza i Danmark er steget. Derfor forhøjer Fødevarestyrelsen nu trusselsniveauet.

Fugleinfluenza i Holland, Storbritannien og lige syd for den danske grænse, får nu de danske myndigheder til at forhøje trusselsniveauet fra "meget lav" til "høj".

Det betyder, at Fødevarestyrelsen nu vil indføre krav om indelukning/overdækning af fjerkræ og andre fugle i fangenskab. 

Syge gæs? 

Fugleinfluenzaen, der har betegnelsen HPAI H5N8, har gjort de danske myndigheder opmærksomme.

Bramgæs med ”atypisk adfærd som var de berusede” er blevet fundet ved Højer af en kvinde, oplyser vildtkonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet.

Her har han modtaget kvindens observationer. De er givet videre til Fødevarestyrelsen.

Det er den myndighed, der dels undersøger fuglen, dels beslutter hvilke beslutninger, der skal tages, hvis bramgåsen viser sig at være ramt af fugleinfluenza. 

Gæs under lup

Fødevarestyrelsen oplyser, at gæssene er blevet indsamlet og sendt til analyse på Statens Serum Institut, SSI, for at finde ud af, om de har fugleinfluenza. Resultatet af analyserne foreligger sent fredag eftermiddag eller mandag.

I Nationalpark Vadehavet er man også opmærksom på risikoen for fugleinfluenza.

- Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, om den fundne bramgås har fugleinfluenza. Men det er bestemt ikke usandsynligt, fordi der er mange bramgæs, der netop for tiden er på træk. Det er faktisk et meget uheldigt tidspunkt for fugleinfluenza netop nu, siger sekretariatsleder i Nationalpark Vadehavet, Peter Saabye Simonsen. 

 
 

Han opfordrer folk, der færdes ude i naturen, til at rapportere fugle, som er døde eller syge.
Det kan man gøre ved at bruge app’en FugleinfluenzaTip.

Kyllingefarm syd for Tønder ramt

Der er fundet et tilfælde af fugleinfluenza på en kyllingefarm i Slesvig-Holsten. Det oplyser delstatens landbrugsministerium, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, efter at der i sidste uge blev fundet tilfælde af fugleinfluenza i vilde fugle i det nordlige Tyskland.

I følge NDR er den ramte kyllingefarm på vadehavsøen Hallig Øland. Den ligger kun 29 kilometer syd for Tønder.

Vesteuropa er ramt

I Holland, som er Europas største eksportør af kyllinger, har man de seneste uger fundet flere tilfælde af fugleinfluenza.

Torsdag har de hollandske myndigheder besluttet, at 200.000 kyllinger skal aflives, efter at der er fundet et nyt tilfælde af fugleinfluenza på en farm i den østlige del af landet.

Mandag har også Storbritannien besluttet, at 13.000 kyllinger på en farm i Frodsham, Cheshire, skal aflives, efter at der var blevet fundet tre tilfælde af smittede kyllinger.

Høj risiko

I Frankrig er det torsdag blevet meldt ud, at risikovurderingen for fugleinfluenza i dele af landet øges til "høj".
Beslutningen blev truffet som følge af det stigende antal tilfælde af fugleinfluenza, der har vist sig i det vestlige Europa den seneste måned.

Omkring halvdelen af Frankrig bliver betegnet som områder med "høj risiko" for fugleinfluenza, mens resten af landet betegnes som områder med "medium risiko".
Den høje risikovurdering betyder, at kyllingefarme skal holde deres dyr indendørs.

Ikke farlig for mennesker

Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom, som rammer fugle.
Sygdommen kan medføre en dødelighed hos fjerkræ på op til 100 procent, skriver Fødevarestyrelsen.

Fugleinfluenza smitter normalt ikke mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle, skriver styrelsen.