TV der bevæger dig

Genbrugstøj laves om til isolering

Forargelse i Flensborg over indsamling af tøj, der bliver til råvare for industrien i stedet for hjælp til dem, der har behov for det.

Det er romantik, hvis nogen tror, de gamle bukser kommer til at klæde en hjemløs eller en fattig i et af den tredje verdens lande. Tysk Røde Kors skønner ifølge Flensborg Avis, at kun et par bukser ud af 20 par blive genbrugt. Resten bliver solgt til anden side, deriblandt industrien, der bruger genbrugstøj til fremstilling af isolerende materialer.

God forretning

I Tyskland er indsamling af brugt tøj en ganske god forretning, og den giver krejlerne gode ideer. Renovationselskabet i Slesvig-Flensborg Amt, ASF, beklager, at der er for mange useriøse indsamlere.

- Det har taget overhånd, siger ASFs direktør Aksel Busse til Flensborg Avis. Vi mister penge, der skulle være brugt til at holde affalds-gebyrerne ned på et stabilt niveau.

3000 kroner pr. ton

Ifølge Aksel Busse indbringer en ton brugt tøj et beløb, der svarer til 3000 kroner. ASF begyndte at samle brugt tøj sidste år, og det blev til 25 ton, der gav en ekstra indtægt på 75.000 kroner.

I Tyskland skal indsamling af tøj godkendes, men det blæser flere private personer på, siger Aksel Busse. De samler blot i håb om, at det ikke bliver opdaget.

Flensborg Avis fortæller om en mand, der blev taget i at læsse sin bil med 300 kilo brugt tøj. Det havde han ikke tillladelse til at samle ind, og han måtte aflevere det hele på en genbrugsplads.